Svetlana Bolshakova

Brons en blond: Svetlana Bolshakova. Een naam stuiterend als een hink-stap-sprongmetrum. Meer balletdanseres dan atlete.
De natie had nog nooit van haar gehoord, maar daar stond ze wel omzwachteld met een Belgische tricolore onder de Spaanse zon. Derde in haar discipline. Huilend van opwinding, trots en glimmend geluk. Veertien en een halve meter: nationaliteit valt soms in winnende afstanden te meten.
Hink-stap-springers, de gehavende antilopen van de atletiek.
Van Rusland afkomstig, Europees van allure, maar in de liefde is ze Belgisch. Modern ook: haar man, hoogspringer Stijn Stroobants, offerde zijn carrière op voor haar, en niet zonder resultaat. Atletenkoppels weten meer dan andere paren dat succes in het leven nooit alleen komt. Eerst moet je samen de sprong wagen, desnoods in drie stappen, desgewenst de een die de ander draagt. Overleven is daarna bijzaak.
Sterven op de piste is samen net niet doodgaan, mooier, tragischer kan haast niet.
Bolshakova, klinkt fors en boers, en roept het beeld op van zure suikerbieten in een hongerwinter. Praatlulletjes vermoeden een personage van Dostojevski. Maar als je Svetlana aanschouwt, weet je: apollinische steppeschoonheid. Een Oudrussisch icoon neergestreken in een vlak geharkte zandbak.
In een interview zegt ze: “Elke taal is een wereld op zich, met zijn eigen humor.” Het Nederlands, verontschuldigt ze zich vervolgens, is ze nog niet volledig machtig. Een haperend ballet, haar spreken, Tsjaikovski met een kink in. Je zou haar daarvoor bijna gelukkig prijzen. Dan toch iemand in Vlaanderen die De Wever niet grappig vindt.
Svetlana? Misschien wel één der laatste Belgen!

Bronzen medaillewinnaar Svetlana
“Elke taal is een wereld op zich, met zijn eigen humor.”

31 thoughts on “Svetlana Bolshakova”

 1. I simply want to mention I’m beginner to blogging and really enjoyed your web-site. Almost certainly I’m likely to bookmark your blog post . You definitely come with exceptional article content. Many thanks for revealing your website.

 2. I simply want to say I am just very new to blogs and absolutely savored you’re web site. Almost certainly I’m want to bookmark your site . You definitely come with exceptional articles and reviews. With thanks for sharing with us your website.

 3. I simply want to mention I am just all new to blogging and site-building and certainly liked you’re web site. Likely I’m want to bookmark your website . You certainly come with impressive articles. Many thanks for revealing your blog.

 4. I just want to mention I am newbie to blogs and seriously loved your web-site. Probably I’m want to bookmark your site . You surely have exceptional well written articles. Bless you for sharing your web-site.

 5. I just want to mention I am just all new to blogging and seriously liked you’re blog. Likely I’m going to bookmark your blog . You surely have incredible articles and reviews. Thank you for sharing your web-site.

 6. I simply want to tell you that I’m beginner to blogs and truly loved your blog site. Likely I’m likely to bookmark your site . You surely have amazing articles. Appreciate it for sharing with us your blog site.

 7. I just want to tell you that I am beginner to blogs and certainly enjoyed you’re web site. Very likely I’m going to bookmark your blog post . You actually have tremendous articles and reviews. Thanks a lot for revealing your blog.

 8. I simply want to say I’m newbie to blogging and honestly loved you’re blog. Almost certainly I’m want to bookmark your site . You certainly have superb articles and reviews. Thanks a bunch for revealing your web-site.

 9. Well, to put it simply there is no reason why this post shouldn’t receive a ton of attention as we’re all trying to represent our skills and contribute knowledge accordingly.

 10. Responsive web design is basically a technique used for web design and development. Further, it is used for creating brilliant layout and images to add more flexibility to a website. This practice makes your website compatible to different browsers window screen with the use of fluid dimensions at the time of designing your website.

 11. Hello, my new name is simply Eulalia regrettably my brother doesn’t want it in. Michigan is where I’ve always practised the art of living and as a consequence I don’t plan relating to changing the concept. Production and hoping is where my vital income stems from. One of all of the very recommended things the united states for you is and view movies on top of that I will likely never limit doing this.

 12. Hmm it appears like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to everything. Do you have any points for novice blog writers? I’d really appreciate it.|

 13. Ned Stukes is true can choice me sadly I you should never really liked that name. He used to be without a job but presently he can be a production furthermore planning agent and your canine is doing beneficial financially. My husband does not necessarily like the problem the way I do but the things I really like getting is playing crochet as well as a I’ll turn into starting a project else coupled with one. Virginia is where we’ve been living for a number of but I would like to move for my family.

 14. I must thank you for the efforts you have put in penning this site. I am hoping to check out the same high-grade content by you later on as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own, personal blog now 😉

 15. Greetings! I’m Rudy a person can make a call me anything. Colorado is where will also reveal always been living. Procuring is what Now i do from my time job and it’s something I enjoy. Caving is the pasttime she by no means stop doing.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *