Jong N-VA dwarsboomt protestactie Jong CD&V

BRUSSEL – Jong N-VA moet niets weten van de vraag van Jong CD&V om samen met alle politieke jongerenpartijen te pleiten voor een snelle regeringsvorming.
‘De hoogste tijd voor de politieke onderhandelaars om de partijbelangen te overstijgen en dringend tot een consensus te komen. Nog langer talmen is onverantwoord, want dat hypothekeert de toekomst van de Belgische jeugd.’ Lag het aan Pieter Marechal, nationaal voorzitter van Jong CD&V, dan onderstreepten zowel de Vlaamse als de Franstalige politieke jongerenpartijen die oproep in een gezamenlijk geschreven pamflet. Maar de Bruggeling, momenteel in verkiezingsmodus voor een tweede ambtstermijn, zag gisterenavond zijn plannen gedeeltelijk gedwarsboomd door Jong N-VA.
Vorige week gaf Marechal in een lezersbrief in De Morgen de voorzet om alle negen betrokken partijen rond de tafel te brengen. ‘Voor de betoging van 23 januari zouden we toch met een gemeenschappelijke eisenpakket naar buiten kunnen komen,’ schreef hij toen.
Maandag riep Marechal zijn Vlaamse collega’s bijeen. Plan van aanpak? Eerst de Vlamingen overtuigen, die op hun beurt de zusterpartijen over de taalgrens warm moesten maken voor het gezamenlijke initiatief. Op die manier hoopte Marechalmogelijke communautaire twijfels de kop in te drukken. Gisteren zouden de negen voorzitters om zes uur ‘s avonds samenkomen om de tekst te bespreken die ter amendering voorlag. Maar Jong N-VA stuurde haar kat.
‘We gaan simpelweg niet akkoord met de grondtoon ervan,’ zegt Erwin Verbeken, nationaal stafmedewerker bij Jong N-VA. ‘Dit land heeft fundamentele veranderingen nodig wil het net onze toekomst veilig stellen. Wat ons betreft, mag dat gerust wat tijd in beslag nemen. Er is toch een regering? En die handelt alles netjes af.’
Eerder deze week had Jong N-VA zich al uitgesproken tegen de nationale betoging, nu zondag in Brussel onder de noemer No Government, Great Country. ‘Overal in de wereld klinkt de roep naar verandering. Behalve in België, hier willen we blijkbaar alles bij het oude laten. Bizar,’ aldus Verbeken, die overigens ontkent dat er van enige partijdruk sprake is.
Initiatiefnemer Marechal steekt zijn ontgoocheling niet onder stoelen of banken. ‘Het is jammer dat Jong N-VA niet meedoet. Maar je weet vooraf: wie initiatief toont, is altijd kwetsbaar. Met de andere acht partijen zijn we niettemin tot een mooi resultaat gekomen, dat we een van de volgende dagen communiceren. We beseffen allemaal dat we iets moesten doen.’
(Eerst op De Standaard, nu op Gom)

1 thought on “Jong N-VA dwarsboomt protestactie Jong CD&V”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *