Dikkerdjes betalen

‘Een andere dimensie in verzekeringen’ Met die prikkelende slogan prijst AG Insurance zich in de sterk concurrentiële markt van verzekeraars. Maar na de berichtgeving van afgelopen weekend krijgt die verkoopbelofte een wel heel wrange smaak.

Vanaf 21 december mogen verzekeraars geen verschil meer maken tussen mannen en vrouwen in de prijsbepaling van een overlijdensverzekering. Dat is het gevolg van een Europese uitspraak. Maar een aantal bedrijven grijpen het verbod aan om nieuwe criteria in te voeren. Markleider AG Insurance gaat het verst en wil voortaan strenger toezien op de gezondheid van zijn klanten.
Bij het afsluiten van een polis krijgen ze voortaan acht vragen voorgeschoteld over hun lengte en gewicht. Om volledig zicht te krijgen op iemands innerlijk huishouden, kan de verzekeraar zelfs een medisch onderzoek eisen. Wie de vleeskeuring passeert, geniet een gunsttarief. Wie in verhouding met zijn lengte in het vet zwabbert, zal tot tien procent meer betalen.
Europa en specifiek België kennen een waakzame traditie als het gaat om de bescherming van persoonlijke gegevens. Die ligt nu te grabbel. Niet zozeer uit menslievendheid. Maar louter uit economische motieven, om zoveel mogelijk het risico te verspreiden en de winst te maximaliseren.
En dat laatste is het goede recht van AG Insurance. Maar toch komt hun ‘andere dimensie’, die nu een gezicht krijgt, keihard aan. Het is namelijk een opgelegd ideaal, bepaald door hebberigheid en het houdt totaal geen rekening met de moeilijke, soms pijnlijke relatie die elk met zijn eigen lichaam heeft. Het is een dwangbeeld, dat schaamteloos de privacy van de klant schendt en waartegen-ie zich amper kan verzetten. Het is een paradigma, dat iedereen vernedert en onderscheidingen aanbrengt. Het is pure administratie. Het is een brandmerk.
Wat zal trouwens het volgende zijn? Een vakje voor de omtrek van mijn schedel?
(verscheen eerst gedrukt, daarna online)

35 thoughts on “Dikkerdjes betalen”

 1. I simply want to tell you that I am just newbie to blogging and site-building and absolutely enjoyed this blog. More than likely I’m likely to bookmark your blog . You amazingly come with fantastic articles. Regards for sharing your website page.

 2. I simply want to tell you that I am just new to blogging and honestly savored this blog site. Likely I’m likely to bookmark your site . You really have perfect articles. Regards for sharing your blog.

 3. I just want to mention I am just newbie to blogging and absolutely savored you’re web blog. Almost certainly I’m going to bookmark your site . You actually come with perfect articles. Cheers for revealing your webpage.

 4. I simply want to mention I am just all new to blogging and absolutely loved this web page. Almost certainly I’m going to bookmark your blog . You absolutely have great articles and reviews. Bless you for sharing your web site.

 5. I just want to mention I’m newbie to blogging and site-building and seriously loved your website. Likely I’m planning to bookmark your site . You absolutely have perfect articles. Kudos for sharing your blog site.

 6. I simply want to mention I’m very new to blogs and really liked this blog. Almost certainly I’m going to bookmark your blog . You really come with amazing writings. Kudos for sharing with us your web-site.

 7. I just want to mention I am new to blogging and really loved you’re blog. Probably I’m going to bookmark your site . You surely have great writings. Appreciate it for sharing with us your web-site.

 8. I simply want to mention I’m beginner to weblog and honestly loved this web site. Probably I’m want to bookmark your blog post . You amazingly come with remarkable writings. With thanks for sharing your website.

 9. I just want to mention I’m all new to blogs and actually loved your web page. Almost certainly I’m planning to bookmark your blog . You really have really good stories. Thank you for sharing with us your blog site.

 10. I just want to mention I’m newbie to blogs and certainly savored this web site. Likely I’m want to bookmark your blog . You really come with good stories. With thanks for revealing your web page.

 11. I simply want to mention I am just all new to blogging and site-building and seriously loved you’re web-site. Almost certainly I’m likely to bookmark your blog . You definitely have superb well written articles. Thanks a bunch for revealing your blog.

 12. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your webpage? My blog is in the exact same area of interest as yours and my visitors would really benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this ok with you. Appreciate it!|

 13. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that its truly informative. I am going to watch out for brussels. Ill appreciate if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *