‘CD&V bezig met ruk naar rechts’

Intern gelooft niemand dat centrumpartij CD&V naar rechts opschuift, maar extern groeit wel het scepticisme. ‘Voldoende tekenen aan de wand.’

Zwaar saneren in de sociaal-culturele sector, het optrekken van het minimumtarief voor de kinderopvang, hogere inschrijvingsgelden aan de universiteit. En federaal straks nog een coalitie smeden met N-VA, Open VLD en MR. Moet centrumpartij CD&V een ‘ruk naar rechts’ vrezen?
‘De kans bestaat wel degelijk’, zegt politiek filosoof Dries Deweer (KU Leuven). ‘En ze vormt voor de christendemocraten de vraag bij uitstek de komende vijf jaar. Het gaat om een existentiële kwestie.’
Slippendrager
‘Het feit dat de gezinnen en de verenigingen – traditioneel de twee oogappels van de christendemocratie – zwaar geviseerd worden, suggereert dat de ideologische prioriteiten aan het verschuiven zijn.’
Volgens Deweer luidt de vraag dan ook: ‘Wat doet CD&V? Blijft de partij vaandeldrager van het compromis of wordt ze slippendrager van rechts?’ In dat laatste geval verloochent de partij haar historische erfenis, en dreigt een electorale exodus naar links.
Met zijn analyse dat op deredactie.be verscheen, wil de filosoof de verkozenen scherp houden en attent maken ‘op de sluipende pervertering van het CD&V-gedachtegoed’.
Maar intern is er weinig aan de hand. Zowel Vlaams Parlementslid Karin Brouwers als federaal parlementslid Stefaan Vercamer, Vlaams Parlementslid Lode Ceyssens en Roel Deseyn, verkozen in de Kamer, temperen in De Standaard. ‘De perceptie klopt niet met de feiten’, klinkt het. ‘Eerst wachten op alle juiste cijfers, alvorens te oordelen.’
 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *