Goede Vrijdag

Vandaag is het Goede Vrijdag. Tweeduizend jaar geleden stierf Jezus omstreeks drie uur in de middag eenzaam aan het kruis, aan zijn houten foltertuig. Om de zonden van de wereld weg te wassen. Na zijn laatste ademzucht scheurden de longen van de hemel open. De aarde daverde. De moordenaars kregen spijt.
Dit jaar viel Goede Vrijdag al op dinsdag en was de Messias onderweg naar de zon of naar de Europese wijk, in hartje Brussel. Zijn kruis? Springtuig. Bommen. Een metrostel in volle vaart. Ook nu daalde over de wereld een onheilspellende stilte na de barbarij.
Maalbeek, Zaventem? Het hedendaagse Golgotha.
In die logica valt woensdag vervolgens te vergelijken met Stille Zaterdag, hoewel dat volgens de christelijke liturgie pas morgen op de agenda staat.
Deze week maakt de tijd dus vreemde bokkensprongen. De dag des oordeels ging bijvoorbeeld snel en traag tegelijk: in een fractie van een seconde ging het levenslicht uit van 28 slachtoffers, maar het besef sijpelde traag binnen. Nog steeds valt moeilijk te vatten wat allemaal gebeurde.
Maandag kwam dan neer op Witte Donderdag. Destijds nuttigde de Messias zijn laatste avondmaal met de apostelen, toen volgde het verraad uit eigen kring. Ook de terroristen leefden onder ons, die judassen van de Jihad.
Blijft dus over: Pasen, het feest van de heropstanding, wanneer vindt dat plaats?
Nooit.
De doden keren nimmer weer.
 
 
(Dit stukje verscheen eerder in De Standaard)
 
 

 
Ondertussen kwam ook al een fijne reactie binnen van een lezer, die ik u niet wilde onthouden.
 
Geachte
Uit uw bijdrage blijkt duidelijk dat u vertrouwd bent met de christelijke traditie. Ik volg uw gedachtengang en ja er zijn nog altijd judassen onder ons. Maar ik volg u niet meer als u stelt dat de heropstanding nooit plaats vindt. De heropstanding is al bezig in de hulpverleners, in de solidariteitsbetuigingen in zoveel mensen die de rug rechten. De doden keren niet meer terug maar als we de rug niet rechten en het leven koesteren zijn ze voor niets gestorven en dat is alles behalve een hoopvolle boodschap. Na elke Goede Vrijdag komt er een Paaszondag alleen zien we het niet onder welke vorm.
Gegroet
Frans

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *