Doe vandaag eens iets levensbelangrijks

Stak vandaag in mijn mailbox: “Red een leven en word stamceldonor”. K.U.Leuven-student Kris Poncelet lijdt aan een chronische beenmergleukemie en zoekt geschikte stamcellen voor zijn genezing.

(inhoud mail)
Hallo,
Ik ben Kris Poncelet, 22 jaar en student aan de KUL. Ik voel me kerngezond, maar toch werd bij mij twee jaar geleden een ernstige ziekte vastgesteld. Ik lijd nl. aan chronische beenmergleukemie.   Voorlopig wordt de ziekte onderdrukt door dagelijkse medicatie, maar de dokters zijn bang dat dit maar tijdelijk zal zijn. Een stamceltransplantatie is dan onvermijdelijk.
 

Voor zo’n stamceltransplantatie heb ik een geschikte donor nodig : iemand met exact hetzelfde weefseltype als het mijne. Anders als bij bloedgroepen (waar er slechts 4 bloedgroepen zijn), zijn er echter tienduizenden verschillende weefseltypes.
 
Om een donor te vinden wordt eerst gekeken naar het weefseltype van de eigen broers en zussen. Zij hebben elk één kans op vier om een geschikte donor te zijn.  Helaas komt mijn enige broer niet in aanmerking. Mijn andere familieleden hebben evenveel kans om een geschikte donor te zijn als niet-verwante kandidaten. Gelukkig bestaat er sinds enkele jaren een internationale databank waarin de informatie van alle kandidaat stamceldonoren bewaard wordt. Een zoektocht in deze databank levert in de helft van de gevallen een positief resultaat op. Voor mij echter niet.
 
Alle hoop is echter niet verloren. Dagelijks komen er nieuwe kandidaat donoren bij. Als een nieuwe kandidaat geschikt is, wordt het UZ in Leuven daar automatisch op de hoogte van gebracht. En zolang ik nog goed reageer op de medicatie, blijf ik hopen.
 
Langs deze weg, wil ik dan ook graag een oproep doen aan iedereen om stamceldonor te worden. Doe het een beetje voor mij,  maar vooral voor je zelf, voor je familie en voor al jouw vrienden en kennissen.  En misschien kan je hen aansporen om ook kandidaat donor te worden.
 
Kandidaat donor worden is helemaal niet moeilijk : je moet een “bereidheidsverklaring” ondertekenen, een medische vragenlijst invullen en een bloedstaaltje afgeven.    Je wordt dan opgenomen in de databank.   Dat is alles.  Alle informatie hierover vind je op http://www.stamceldonor.be/3stappen.php.  Je kan ook bellen naar 078 05 01 11.
 
Misschien ga je dan ooit een telefoontje krijgen om effectief donor te worden.  Voor een stamceldonatie hoef je helemaal niet bang te zijn.  Stamcellen worden afgenomen via het bloed.  Je krijgt dan 5 dagen vooraf dagelijks twee kleine injecties om je stamcelproductie op te drijven. De eigenlijke donatie gebeurt door een bloedafname met een naald in één arm, uit het bloed worden de stamcellen verzameld en via een naald in de andere arm krijg je de rest van je bloed terug.   De hele ingreep duurt  3 à 4 uur.    Daarna mag je gewoon naar huis.   Ook deze procedure staat beschreven op www.stamceldonor.be
 
Uit naam van al mijn lotgenoten : nu al een welgemeende dankjewel.
Wil je reageren, mail dan naar krisponcelet@hotmail.com of naar mijn ouders : paula.geraerts@hotmail.com.
 
Met vriendelijke groeten,
Kris Poncelet

6 thoughts on “Doe vandaag eens iets levensbelangrijks”

 1. We hebben aan jouw oproep gevolg gegeven en hebben ondertussen heel veel mensen gevraagd dit ook te doen.
  We hopen van harte dat er zovlug mogelijk een donor wordt gevonden.

 2. Dag Louis en Mieke
  Wat een enig nieuws dat jullie daar brengen. Ik hoop dat het mag baten en iets oplevert. Dank je. En ook om de oproep te verspreiden. Samen staan we altijd sterker.
  Vriendelijke groet
  Maarten

 3. Vandaag in Het Nieuwsblad
  Campagne lokt al 225 nieuwe stamceldonoren
  zaterdag 21 augustus 2010Auteur: (kvh)
  HOUTHALEN-HELCHTEREN – De oproep naar stamceldonoren van Kris Poncelet weekt heel wat reacties los. Het donorcentrum heeft de handen vol om alle registraties te verwerken.
  De 22-jarige Kris Poncelet lijkt aardig te slagen in zijn actie om stamceldonatie beter kenbaar te maken bij het grote publiek. Hijzelf lijdt aan een zeldzame vorm van leukemie. Een beenmergtransplantie dringt zich op, maar Kris vindt geen geschikte donor. Ons land telt slechts 50.000 stamceldonoren.
  Sinds Kris Poncelet zelf een campagne startte, is het aantal donoren, en dan vooral in Limburg, behoorlijk gestegen. Op een week tijd registreerden 225 kandidaat-donoren zich voor stamceldonatie. Al vragen sommigen zich wel af waarom het zo lang duurt voor het Rode Kruis hen contacteert na donatie. ‘Ik heb me een week geleden ingeschreven, maar werd nog steeds niet gecontacteerd’, mailde een lezeres. ‘Ik vind het jammer dat er niet volop gescreend wordt. Misschien is er wel een geschikte kandidaat voor Kris en hebben ze die ook nog steeds niet gecontacteerd.’
  Het Rode Kruis laat weten dat wel degelijk alle kandidaten gecontacteerd worden. ‘De jongste oproep is echt zo’n succes dat het wat langer duurt voor we alle kandidaten gecontacteerd hebben. We bellen nu iedereen systematisch op en moeten ook rekening houden met de verwerking van de afgenomen stalen in het labo’, meldt Karin Genoe van het Rode Kruis.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *