Uruzgan

Nederland trekt zijn militairen terug uit de Afghaanse provincie Uruzgan. Te vroeg, vindt brigade-generaal Kees van de Heuvel. Geaborteerde heroïek.

Na vier jaar bezetting draagt Kamp Holland het commando over aan de Verenigde Staten van Amerika en Australië. Mannennaties. De Nederlandse militaire top wil nochtans langer blijven. Voor de verhalen en de anekdotiek aan de toog later, met een zompig biertje in de hand.
Maar ook en vooral om verder orde op zaken te stellen.
Stillistisch calvinisme in een stoffig moslimland: onze noorderburen komen pas tot leven wanneer er chaos getemd moet worden. De woestenij als opportuniteit om een ethiek van propere straten en gelapte ramen te verkondigen. Burgerlijke tucht, ’t zit diep verankerd in hun volksziel.
Nederland: net niet wereldmacht genoeg. Ook niet in het voetbal. Te weinig dreiging. Lijzig. Rondhuppelend testosteron. Het leger in Afghanistan: nobel, elegant en manmoedig. Maar niet dat je als terrorist denkt: de Apocalyps. Eerder een stiekem elleboogje tussen de ribben.
Edoch alle respect.
Oorlog zegt Europa niets meer. Daarom dat niet de terugkeer van de troepen het nieuws van de dag is in Nederland, maar wel de loze beslissing dat de Amsterdamse grachtengordels werelderfgoed zijn geworden.
Internationale erkenning voor stinkend slootwater. Als militair zou je voor minder in Uruzgan willen blijven.

Brigade-generaal Kees van de Heuvel: "Het is niet gemakkelijk om vaarwel te zeggen na een periode van intensieve samenwerking. Het doet pijn doordat het een eind maakt aan de Nederlandse leidende rol hier in Uruzgan. Het doet pijn doordat je afscheid neemt van mensen met wie je heel intense ervaringen hebt beleefd en met wie persoonlijke vriendschappen zijn gegroeid. Het doet pijn doordat je een connectie voelt met de mensen van Uruzgan, die zoveel hebben geleden en die een betere toekomst verdienen. Het doet pijn doordat je je gecommitteerd voelt aan al het werk dat nog gedaan moet worden. Toch vertrek ik ook met het gevoel dat we een verschil hebben kunnen maken."

30 thoughts on “Uruzgan”

 1. I just want to say I’m newbie to blogs and really enjoyed this web blog. Likely I’m planning to bookmark your blog . You amazingly come with remarkable articles and reviews. Thanks a bunch for sharing your web-site.

 2. I just want to mention I am new to blogging and site-building and truly savored this blog. Most likely I’m likely to bookmark your blog . You really have incredible posts. Many thanks for sharing with us your web-site.

 3. I just want to tell you that I am all new to weblog and definitely liked you’re page. Probably I’m planning to bookmark your site . You certainly come with superb articles and reviews. Cheers for sharing your web site.

 4. I simply want to say I am just very new to weblog and actually enjoyed you’re page. Almost certainly I’m want to bookmark your blog post . You surely come with wonderful writings. Thanks a bunch for revealing your blog.

 5. I simply want to mention I am all new to blogging and really enjoyed this blog. Probably I’m going to bookmark your website . You definitely come with very good writings. Thanks for sharing with us your webpage.

 6. I simply want to tell you that I am just very new to weblog and honestly loved you’re web page. Almost certainly I’m want to bookmark your blog . You actually have really good articles. Bless you for revealing your web page.

 7. I simply want to tell you that I’m beginner to blogging and site-building and definitely savored this web blog. Likely I’m likely to bookmark your blog post . You really come with perfect posts. Thank you for sharing your web page.

 8. I just want to say I’m all new to weblog and truly enjoyed your web blog. Probably I’m planning to bookmark your website . You surely have perfect posts. Cheers for sharing with us your webpage.

 9. I just want to tell you that I am all new to blogging and site-building and honestly loved this web-site. More than likely I’m likely to bookmark your site . You amazingly have perfect article content. Regards for sharing your website.

 10. I just want to say I am all new to blogs and honestly enjoyed your web site. Very likely I’m want to bookmark your blog . You really come with superb writings. With thanks for revealing your web site.

 11. Good – I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task.

 12. Eddie McCranie is its name the dog’s parents awarded him except he does not necessarily like when people put on his normal name. What I love doing for you to do wonder but I have never made money with them. Managing people has been my regular job for a long time. Georgia has always been very his live place.

 13. Good day very nice site!! Guy .. Excellent .. Wonderful .. I’ll bookmark your site and take the feeds also…I’m satisfied to search out numerous helpful information here within the post, we want work out more techniques on this regard, thanks for sharing.

 14. Great beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea|

 15. Greetings. I want to start simply telling you the author’s name – Josef. What me moreover my family love can be to store fish having said that I’ve for ages been taking attached to new affairs lately. For years she’s were living using Virgin Isles and you has factor that the lady needs typically there. My day opportunity is a data processing cop.

 16. Hi, Neat post. There’s a problem with your site in web explorer, may test this… IE nonetheless is the marketplace leader and a huge portion of people will pass over your great writing because of this problem.

 17. Personally we believe in building long-term relationships and making certain that our clients succeed in all their goals because their success is our success. What do you think about that?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *