Marie-Rose Morel

Marie-Rose Morel is terminaal ziek. De kanker klauwde zich terug in haar buik en slaat en schopt nu als een bezetene tegen haar immuunsysteem. Een half jaar, hoogstens.
De politica maakte het nieuws bekend op televisie. In haar eigen huis, op de sofa, voor de camera. Rug kantiaans recht. Waardig, als een blonde diva in een okergeel mantelpakje, knietjes bekend over elkaar. Haar advocatenstem verraadde niets. Haar taal als altijd steeds vinnig en afgelijnd. Maar de blik, wanneer ze beloken haar hoofd van de lens wegdraaide, smolt in nachtelijk tij.
De natie, onverwacht op audiëntie, verstilde bij zoveel vereenzaamd leed.
Zij, los van de dingen. Sacraal zoekend. In sereniteit al een heilige. Patrones van de opstand –la femme révolté.
Politiek: in essentie essentieloos. En protserig. Ik schaamde me in de plaats van Filip Dewinter en zijn dwergenleger. Collectieve schuld, oordeelde ik, en meer nog: collectieve doodslag. Aandeelhouder in stinkende stigmata.
Een mirakel heeft ze nodig, zegt ze. En ze gaat deze afdwingen. Niet van God – zwakzinnige. Maar van zichzelf, ten tweede maal. Sterker dan het kwaad, harder dan de kanker. Meer vrouw dan ooit.
Of het haar lukken? Zelf hoopt ze dat er “meer is tussen hemel en aarde dan wij beseffen”. Onwillekeurig moet ik denken aan een citaat van Paul de Wispelaere, die in zijn dagboek een man in een onmogelijke situatie beschrijft: “Weloverwogen en beslist gaat hij recht op zijn doel af, hij is de zwakste maar verzamelt juist daarom de meeste kracht.” Dat is wat Morel gaat doen de volgende maanden: terugslaan. Napoleontisch verpletteren.
Ik buig diep voor zo’n stalen levenswil.

9 thoughts on “Marie-Rose Morel”

 1. Ze gaat een zeer harde tijd tegemoet, haar vechtlust herken ik, de rest ook, en het maakt woordeloos te weten waar ze heengaat, ik hoop dat haar omgeving haar diep respecteert, en weet dat het haar tijd is nu, alleen van haar. Dat zij nu het absolute recht heeft om dit alles op haar absolute eigen manier te doen. Ik hoop zo, maar weet beter, dat ze niet te eenzaam is. Ik hoop het toch.

 2. Marie-Rose,
  IK heb gisteren het programma gezien en de tranen kwamen uit mijn ogen!!!
  Ik ben zwaar depressief, door allerlei omstandigheden. O.a. alleen zijn, ik zou zo graag sterven, U, als knappe mooie jonge vrouw met twee kleine kindjes, de wereld is toch niet eerlijk!!!! IK wens U veel sterkte en hoofd omhoog!!!
  Johan

 3. M-R ik ben maurice ik wil U helpen en ben niet aan mijn proefstuk U hoeft niet meer te doen dan een mail naar mij,vraag de mail op zodat we een afspraak kunnen maken wanneer je een half uur kunt ,alleen zijn met jezelf ALLEEN ,IK wil dan de uur weten ,zodat ik iets kan ondernemen van hier ,het is geen grap, dat zul je ervaren als je wil luisteren veel sterkte in licht en liefde M, (doe het voor jezelf)

 4. Marie-Rose mail mij en zal u gratis helpen en raad geven voor de bestrijding van uw kanker.ik werk in stilte,m.a.w alles blijft tussen u en mij en ik wil niet in de media komen.

 5. Beste Marie Rose, Ik stuur u deze mail in naam van heel veel vrienden. tijdens een gesprek gisteren hebben we afgesproken dat ik dit mooi mailtje zal toesturen. Wij bewonderen jou voor alles wat je deed en welke moedige strijd u nu aangaat; Velen mensen geven geen expressie van wat u betekent en welk voorbeeld je bent in dit leven. Het stimuleert ons om na te denken en wij bewonderen jou voor deze manier van lijden. Weet dat er velen zijn die niets van zich laten horen maar intens meeleven met jou, en dankbaar zijn hoe jij je ziekte aanpakt. Zonder veel woorden veel sterkte en dank voor alles. een 10 tal mensen uit de kempen

 6. Beste Marie-Rose,
  zoals vele mensen zien wij allen lijdzaam toe hoe U met vereende krachten blijft doorzetten. Hoedje af en veel meer.
  Graag zou ik U wensen in te lichten over een natuurlijk genezend produkt, genaamd Komboecha.
  Het kan een hele verbetering zijn, baat het niet het schaad niet. De medici maar vooral de pharmaceutica industrie is zich bewust van deze thee maar wordt kompleet genegeerd om de eenvoudige reden dat het geen product is waar zij fenomenale winsten op na houden.
  Ik ken komboecha al geruime tijd, heb de thee zelf geteeld en heb mezelf genezen van de ziekte van Crohn dit nu 25 jaar geleden. Sindsdien heeft geen enkele dokter mij nog gehoord of gezien en voel me kiplekker.
  Komboecha werkt!
  Als bijlage bevindt zich een adressenlijst met telefoonnummers van verdelers van komboecha in België.
  Via Google vindt u verschillende sites met informatie over Komboecha, “Google –> Komboecha”
  Zoals bvb : http://www.volkstuinen-gentbrugge.be/komboecha.htm
  Mocht U hulp nodig hebben voor de bereiding ervan mag u steeds op mij rekenen.
  Let op, het is wel de zelfbereide thee die men moet drinken en niet de vooraf gebottelde drank die men gelijk waar kan verkrijgen.
  Ik wens U veel courage en vooral mentale kracht
  Nie Pleuje!
  met beleefde groeten, Pascal Hoebeke

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *