Ongerustheid over Androidapplicatie TapSnake

Gratis applicaties voor smartphones die op Android draaien, zoals het spel TapSnake, bevatten soms software die gegevens van gebruikers doorspeelt aan vreemden. “Wanneer de toestelletjes goedkoper zullen worden, dreigt de situatie uit de hand te lopen.”
Wie het gratis spel TapSnake, een variant van het populaire videospel Snake, op zijn Android smartphone downloadt, weet beter wat hij installeert. Virusbestrijders als Symantec waarschuwen namelijk voor de verborgen software in de applicatie. Features zorgen er niet alleen voor dat het spel altijd op de achtergrond draait en zichzelf heropstart als de telefoon wordt gereboot. Ook realtime locatiegegevens van de gebruiker worden om de vijftien minuten doorgeseind naar de server waar TapSnake werd gedownload. Dat gebeurt via de gps in het mobieltje.
“Tot nu toe hebben minder dan 5000 gebruikers wereldwijd de applicatie geactiveerd”, weet Tom Cuylaerts, beheerder en medeoprichter van de Belgische Androidcommunity en zelf programmeur van applicaties. “Onder de gebruikers, die meestal ook actief zijn op fora, is zeer snel gecommuniceerd over het bestaan van dit virus.”
Dit soort accidentjes zijn volgens Cuylaerts onvermijdelijk. “Android is een open informaticasysteem waar iedereen toegang toe heeft. Dat werkt erg innovatief. Maar je trekt ook diegenen aan met slechte bedoelingen. Je kunt je daar eenvoudigweg niet tegen wapenen. Het alternatief? Apple, die alles zelf monitort en zelf beslist wat kan en niet kan op haar smartphones.”
Privacy in gedrang
Toch is Cuylaert er niet gerust op. De privacy van de gebruiker zal in de toekomst massaal geschonden worden, voorspelt hij. “Computertechneuten en professionals zijn vaak snel op de hoogte van dergelijke ontwikkelingen als TapSnake. Maar de gewone gebruiker is dat even vaak niet. Met alle gevolgen van dien. Het zal er ook niet beter op worden, eenmaal de smartphones in prijs zakken.”
Anderzijds. “Voor veel gebruikers is privacy geen issue. De meesten laten nu al constant via Twitter en Facebook weten waar ze zijn, met wie en wat ze doen”, merkt Cuylaerts op. “Bovendien zijn velen ook bereid een deel van hun privacy op te geven als daarmee hun ervaring wordt uitgebreid. Op dat vlak maak ik me geen illusies.”
(Dit artikel is eerst verschenen op Knack.be)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *