Google Street View: “Nog geen ongerustheid over privacy in België”

Een website waar Belgen op voorhand bezwaar kunnen aantekenen tegen het publiceren van foto’s van henzelf en hun woning op Google Street View, zoals in Duitsland, komt er niet.
Google Street View is de nieuwste toepassing van de gelijknamige zoekmachine dat de internetgebruiker gratis de mogelijkheid biedt 360°-panoramafoto’s te bekijken van straten. Momenteel rijden er alleen nog maar auto’s met camera’s in de Verenigde Staten, Australië en in een paar landen van Europa. Op kiekjes uit België is het nog wachten tot de officiële lancering van de dienst in oktober.
Maar niet iedereen is even gelukkig met het fotografische kaartmappensysteem. Vooral in Duitsland wordt de nieuwe toepassing, die daar pas eind dit jaar in werking treedt, op veel scepsis onthaald. Een schending van de privacy, luidt het bezorgd.
Na hevige protesten, heeft Google daarom deze week een speciale website opgezet waar de Duitsers nu al kunnen aangeven of foto’s met persoonlijke informatie al dan niet gepubliceerd mogen worden. Het internetbedrijf hoopt zo de kritiek te pareren en haar imago te redden.
Wazig maken
Een dergelijk initiatief moet België niet verwachten. Is hier ook niet nodig, meent Noud van Alem, head of marketing van Google Benelux. Want ongeruste Belgen heeft de Nederlander naar eigen zeggen nog niet aan de lijn gehad.
“Met de ontwikkeling van Street View wisten we dat niet iedereen even opgezet zou zijn”, geeft van Alem toe. Maar stellen dat nu opeens de privacy in gedrang komt, vindt hij onfair. “De foto’s die we vanaf de straatkant trekken en vervolgens publiceren, vallen onder dezelfde regels als waar redacties zich aan moeten houden. Zoals het wazig maken van alle menselijke herkenningspunten. We doen zelfs meer. Als iemand echt niet wil dat een foto van hem of zijn familie, huis of auto wordt getoond, dan kan hij via een functie op de foto ons dat duidelijk maken. Het enige dat hij of zij dan nog moet doen opdat wij de foto zouden verwijderen, is bewijzen dat hij of zij effectief diegene is die afgebeeld wordt. Deze maatregel zal ook in België van toepassing zijn.”
Vóór publicatie reageren
Niet meer dan logisch, vindt de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. “Zelf zijn we nog de gevolgen van Street View voor België aan het onderzoeken. Maar dat Google de mogelijkheid laat om foto’s te verwijderen, is een goede zaak. En dat is ergens ook normaal. Burgers hebben altijd wel redenen om anoniem te willen blijven”, meent Koen Gorissen, onderzoeker voor de Commissie.
“Bovendien”, merkt hij op, “De foto’s worden op 2.80 meter hoogte getrokken. Dat is hoger dan de meeste muurtjes en haagjes. In vogelperspectief toon je soms meer dan je eigenlijk wilt.”
Of in dat geval een site als in Duitsland niet standaard tot de mogelijkheden moet behoren? “Daar bestaat in politieke middens nog geen standpunt over. Noch op Belgisch, noch op Europees niveau”, aldus Gorissen. “Het ideaal is natuurlijk dat beide opties mogelijk zijn: zowel voor als na de publicatie kunnen reageren.”
(Dit artikel is in een licht gewijzigde vorm eerder verschenen op Knack.be)

31 thoughts on “Google Street View: “Nog geen ongerustheid over privacy in België””

 1. Wat ik het meest vreemd vind is dat er voldoende gesproken wordt over Streetview België maar dat er via Google geen site ‘vooraf’ met een verzamelfunctie voor info en ongemak.
  Zelf ben ik niet gediend van publiekelijk te kijk te staan en wil dus met huis en oprit (privébezit) niet op het net.
  Maar om juridische stappen achteraf te voorkomen lijkt mij een meldpunt op zijn plek. D.M. van Gennip-België

 2. I simply want to say I’m beginner to blogging and seriously loved this web-site. Likely I’m want to bookmark your website . You definitely come with very good posts. Regards for revealing your web site.

 3. I just want to tell you that I am very new to weblog and honestly savored you’re blog. Likely I’m planning to bookmark your blog post . You really have incredible articles and reviews. With thanks for revealing your webpage.

 4. I simply want to say I am just all new to blogging and really enjoyed your website. More than likely I’m going to bookmark your site . You absolutely have perfect article content. Thank you for sharing with us your webpage.

 5. I just want to say I am just newbie to blogging and seriously savored your blog site. More than likely I’m likely to bookmark your website . You actually have fabulous posts. With thanks for sharing your blog site.

 6. I just want to say I am just newbie to blogs and absolutely loved this web-site. More than likely I’m want to bookmark your website . You amazingly come with remarkable posts. Bless you for sharing with us your web-site.

 7. I just want to tell you that I am just beginner to blogging and site-building and honestly enjoyed this web page. Likely I’m going to bookmark your blog post . You surely come with outstanding article content. Thanks a bunch for revealing your web page.

 8. I just want to mention I am new to blogs and certainly savored your web blog. More than likely I’m going to bookmark your site . You really come with awesome article content. Bless you for revealing your website.

 9. I just want to mention I am just beginner to blogging and seriously savored this web-site. Very likely I’m want to bookmark your website . You amazingly have tremendous articles and reviews. Many thanks for revealing your blog site.

 10. I just want to mention I’m new to weblog and seriously enjoyed your blog site. Most likely I’m want to bookmark your website . You absolutely come with wonderful stories. Cheers for sharing your web page.

 11. I simply want to tell you that I am new to blogging and site-building and definitely savored you’re web blog. Likely I’m going to bookmark your site . You certainly have terrific posts. Bless you for revealing your blog.

 12. I just want to tell you that I am new to weblog and definitely liked you’re web page. Very likely I’m planning to bookmark your site . You surely have great posts. With thanks for revealing your blog site.

 13. We are a successful software design and development company specializing in creating e-commerce Websites, iPhone, Android, and windows 8 applications, facebook applications, Internet marketing (SEO/SEM/SMO and PPC campaigns)

 14. Personally we believe in building long-term relationships and making certain that our clients succeed in all their goals because their success is our success. What do you think about that?

 15. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 16. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.|

 17. I have faith in that avoiding processed foods would ensue the formerly footstep as a result that you can mislay heaviness. They can nibble first-rate, except refined foods have self-same insufficiently vitamins and minerals, creation you appraise to eat extra in basic terms to have as much as necessary verve to get right through the day. Representing anyone who is constantly having these foods, switching to grain and additional intricate carbohydrates will avoid you have extra verve although eating fewer. Exciting blog post.

 18. The ability to work from anywhere with an internet connection provides me with greater flexibility while traveling, whether it be to visit family, travel to watch my favorite sports on TV. I’m looking for this kind of flexibilty.

 19. Her name is Kayla Malloy but nonetheless , she won’t really loved that tag. It’s not the same thing except what I spend time doing end up being jog fuel tank will do not stop doing the work. Curing people is what he how does in the particular day career. Virgin Islands exactly where my home is.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *