Van Overmeire gaat voor nieuwe beweging in zee met LDD

Vlaams parlementslid Karim Van Overmeire (ex-Vlaams Belang) start in zijn thuisstad Aalst een nieuwe politieke beweging. Lijst Dedecker blijft onafhankelijk als partij in Aalst, maar trekt naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 onder de vlag van ‘Aalst, Anders en Beter’.

Van Overmeire verliet half juli het Vlaams Belang en had toen al aangekondigd dat hij met een nieuwe politieke beweging in Aalst zou starten. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 werd het Vlaams Belang er onder zijn leiding de grootste partij, maar belandde wegens het cordon sanitaire in de oppositie.
Maandag hield Van Overmeire zijn nieuwe politieke beweging boven de doopvont. De beginselverklaring werd ook ondertekend door de lokale partijvoorzitster van Lijst Dedecker (Sally Van den Bergh) en een onafhankelijk gemeenteraadslid.
Onafhankelijk van Dedecker
‘De beweging komt bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen op als één fractie’, verduidelijkt Van Overmeire zijn politieke plannen. ‘De lokale mandatarissen van LDD integreren zich volledig in de beweging. Wat de nationale politiek betreft, blijft de partij van Dedecker onafhankelijk.’
Wat Jean-Marie Dedecker zelf over deze samenwerking denkt, weet Van Overmeire niet. ‘Ik heb hem hierover niet gesproken. Maar de lokale en provinciale LDD-politici zagen in dit initiatief alvast een grote politieke opportuniteit.’
Maar LDD is niet de enige partij waarmee het gemeenteraadslid in zee wil. ‘Ik steek mijn hand uit naar alle partijen die ontevreden zijn over de huidige politieke toestand in Aalst. En dat zijn er heel wat, weet ik.’
Vlaams Belang
Of Van Overmeire met dit initiatief zijn oude partij, het Vlaams Belang, electoraal geen pijn gaat doen? ‘Dat kan. En best mogelijk dat er nog VB-mandatarissen de overstap zullen zetten. Maar voor alle duidelijkheid: ik meet het succes van ‘Aalst, Anders en Beter’ niet af aan de mate waarop ik het Vlaams Belang pijn doe. Ik wil wegen op het gemeentelijke beleid: dat is mijn enige doelstelling.’
‘We hebben nu de eerste steen gelegd’, zegt Van Overmeire. Hoe de toekomst eruitziet? ‘Moeilijk te voorspellen in dit politieke landschap. We moeten nu realistisch kijken wat er allemaal moet en wat er allemaal kan gebeuren. Hoe dan ook: het zal hard werken worden.’
(Artikel gepikt van Knack.be)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *