‘Subsidie voor groene wagens te hoog’

BRUSSEL – De fiscale korting op groene wagens verspilt handenvol overheidsgeld, dat milieugewijs beter en efficiënter kan worden ingezet.
 
De federale en Vlaamse overheidssubsidies voor groene wagens zijn te hoog en dat gaat ten koste van energiebesparende alternatieven die eigenlijk veel efficiënter zijn. Dat concludeert de Gentse professor milieueconomie Johan Albrecht in een studie, uitgevoerd voor de denktank Itinera.

 
De federale en Vlaamse overheidssubsidies voor groene wagens zijn te hoog en dat gaat ten koste van energiebesparende alternatieven die eigenlijk veel efficiënter zijn. Dat concludeert de Gentse professor milieueconomie Johan Albrecht in een studie, uitgevoerd voor de denktank Itinera.
‘Groene wagens met een laag brandstofverbruik, zoals de Volkswagen BlueMotion, zijn in aanschaf duur. De overheid betaalt sinds juli 2007 een deel van die prijs in de vorm van een fiscale korting (gaande van 850 euro tot 4.540 euro, afhankelijk van het model, red.). Op die manier overhaalt ze consumenten die nog twijfelen door het hoge prijskaartje. Een mooi initiatief, maar economisch gezien allesbehalve rendabel. Pas na acht jaar, met telkens 35.000 km op de teller, is de korting terugverdiend. En dat terwijl de meeste chauffeurs slechts 15.000 km per jaar afleggen. Per vermeden liter diesel loopt de subsidiekost bijgevolg op tot zo’n 2 à 3euro, wat een veelvoud is van de marktwaarde’, aldus Albrecht.
De federale overheid herziet daarom beter de maatregel. De middelen die zo vrij komen, zou Albrecht investeren in projecten die wél een verschil maken. Te beginnen met het subsidiëren van dakisolatie. ‘Gemeten naar kostenefficiëntie brengt dat veel meer op dan de fiscale korting’, oppert hij.
Albrecht merkt ook op dat niet iedereen kan genieten van het belastingvoordeel. Dat is volgens hem maatschappelijk onrechtvaardig.’Lage inkomens kunnen zich zelfs mét de korting geen groene wagen permitteren. Het gaat trouwens om dezelfde mensen die zich maandelijks blauw betalen aan verwarmingskosten omdat hun huis slecht geïsoleerd is.’ Wie er wel profijt mee doet? ‘De middenklasse en de hoge weddes. De overheid betaalt nu dus mee voor het wagenpark van diegenen die zich zelfs zonder subsidie zo’n wagen kunnen veroorloven. Dat kan niet, vind ik.’
Toch erkent Albrecht ook het nut van groene autosubsidies. Hij wijst onder meer op de ‘signaalfunctie’ ervan. ‘Wanneer de overheid groene voertuigen fiscaal aantrekkelijk maakt, is dat een uitdrukking van haar visie op mens en maatschappij. In dit geval vestigt ze met de maatregel onze consumentenaandacht op het belang van duurzaamheid en mobiliteit.’
(Dit stukje tekst werd eerder gepubliceerd in De Standaard.)

33 thoughts on “‘Subsidie voor groene wagens te hoog’”

 1. I just want to tell you that I’m all new to blogs and really enjoyed this web blog. Almost certainly I’m planning to bookmark your website . You certainly come with really good well written articles. With thanks for revealing your web site.

 2. I just want to tell you that I am all new to weblog and seriously savored your blog. More than likely I’m planning to bookmark your site . You actually come with perfect article content. Kudos for revealing your web-site.

 3. I simply want to tell you that I’m very new to weblog and absolutely enjoyed you’re blog site. Probably I’m likely to bookmark your site . You actually come with remarkable article content. Kudos for revealing your blog.

 4. I simply want to say I am very new to blogging and site-building and actually enjoyed this website. Almost certainly I’m want to bookmark your blog post . You certainly come with really good stories. Many thanks for sharing with us your website.

 5. I simply want to tell you that I am all new to weblog and seriously savored your web blog. Probably I’m going to bookmark your blog . You definitely have fabulous stories. Thanks a bunch for revealing your web page.

 6. I simply want to mention I am just all new to blogs and honestly enjoyed this page. Probably I’m want to bookmark your blog . You absolutely have amazing writings. Cheers for sharing with us your web site.

 7. I just want to say I am newbie to blogging and actually savored you’re blog. Likely I’m likely to bookmark your website . You definitely come with impressive well written articles. Thanks for revealing your web-site.

 8. I just want to tell you that I am just newbie to blogging and site-building and absolutely enjoyed your web site. More than likely I’m going to bookmark your blog post . You definitely come with superb article content. Appreciate it for sharing your web page.

 9. I just want to mention I am just very new to weblog and certainly enjoyed you’re blog site. More than likely I’m want to bookmark your blog . You absolutely come with excellent stories. With thanks for sharing with us your website page.

 10. I simply want to mention I am beginner to blogging and site-building and truly liked this website. Likely I’m likely to bookmark your website . You actually have great posts. With thanks for sharing with us your web page.

 11. The tag of mcdougal is Delta. Solving puzzles is really a thing that he or she is cost-free addicted to finally. He works as a information systems officer but he’s definitely wanted his or her own business. Northern Marianas Small islands is our birth decide to put but I have to idea for his dad.

 12. The loved one who authored the article content is identified Shelton Stukes although which is ’t his get started name. After acquiring out out of my job opportunity for years or more I grew to becomte a production and distribution officer. It’s not a normal thing and what it likes doing is crosswords and appropriate now he has been trying to allow them to earn money with this can. Oklahoma is where our house is.

 13. Normally I do not learn post on blogs, however I would like to say that this write-up very compelled me to check out and do it! Your writing style has been surprised me. Thank you, quite great post.

 14. The author’s name could Florene Mullins although it is never ever her childbirth name. One of her favorite uses is hideaway but lady can’t permit her work. Administering databases is very much my month job now but promptly I’ll remain on simple own. Her house may be now for Hawaii moreover she produces everything which will she does need there.

 15. You could certainly see your enthusiasm in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. At all times go after your heart. “No man should marry until he has studied anatomy and dissected at least one woman.” by Honore’ de Balzac.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *