Belgische wil ‘banken laten crashen’

BRUSSEL – Filmmaakster Geraldine Feuillien wil ‘het systeem’ onderuit halen om de armoede in de wereld op te lossen.
Dinsdag 7december: de dag waarop alle banken in Europa crashen. Tenminste als het van Geraldine Feuillien afhangt, die iedereen oproept dan massaal geld van zijn rekening te halen. ‘Als we de actie maand na maand herhalen krijgen we tenslotte ook de Amerikaanse banken op de knieën’, klinkt het strijdvaardig bij de 41-jarige filmmaakster uit Brussel. In een zelf opgenomen YouTube-filmpje onderstreept alvast voormalig stervoetballer Eric Cantona de oproep.
‘De mens is slaaf geworden van de banken. En winst maken, is het enige dat nog telt’, verduidelijkt Feuillien de idee achter haar plan. ‘Een kleine elite bepaalt nu alles op economisch vlak, en denkt daarbij alleen aan zichzelf. Niet bang om fraude te plegen, zijn ze bovendien bereid grote risico’s te nemen. De gewone mens en de kleine spaarder zijn dat moe en willen zich daartegen verzetten.’ Met de bankrun vangt Feuillien naar eigen zeggen feilloos dat buikgevoel.
Ultiem/utopisch doel? ‘Het systeem laten vallen’, klinkt het bijna samenzweerderig. ‘Het systeem zal sowieso instorten. Het is slechts een kwestie van tijd. Onze actie zal dat versnellen. Dat is goed. Want de armoede, in stand gehouden door de banken, is niet meer dragelijk. Telkens wanneer ik naar de winkel ga en ik zie iemand bedelen, word ik kwaad. Soms ween ik.’
Of haar plannen niet naïef zijn, een tikkeltje ondoordacht misschien? Neen, antwoordt ze geprikkeld, want ze heeft ook concrete doelstellingen. Wanneer de ‘commerciële banken’ zijn gevallen, wil ze ‘burgerbanken’ naar islamitisch model opricht. Mensen en kleine ondernemingen kunnen bij zo’n instelling leningen afsluiten zonder interesten te betalen.
Daarnaast wil de Brusselse korte metten maken met de huidige mondiale economie. ‘Concreet wil ik de euro als betaalmiddel afschaffen. We moeten terug naar nationale munten, ingebed in een nationale economie.’ Ook samenwerkingsverbanden als de G20 en principes als Global Governance hoeven niet meer voor Feuillien. Dat is in haar wereldvisie, die stoelt op de eenvoudige aanname dat iedereen het met iedereen goed voor heeft, ook niet nodig.
En neen, ze vindt zichzelf geen communistische hippie zoals in de woelige jaren zestig. ‘Er zijn economen en bankiers die me gemaild hebben dat onze actie wel degelijk een impact zal hebben.’  Namen noemen wil ze echter niet.
(Eerder gepubliceerd in De Standaard)

1 thought on “Belgische wil ‘banken laten crashen’”

  1. Ter informatie, zojuist publiceerden we een update van ons artikel over de Bank Run op 7 december.
    We bespreken er de groei en evolutie van de facebookgroepen rond de oproep, de persaandacht in de mainstream media, de reacties van de bankwereld, andere aanleidingen voor toekomstige omwentelingen, de mogelijke gevolgen en ten slotte hebben we het ook over de vraag wat te doen om je spaarcenten veilig te stellen.
    Dit is het artikel Bank Run op 7 december — Update.
    Vriendelijke groeten,
    Tuur Demeester

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *