Ruim aanbod aan extralegale voordelen in Belgie

BRUSSEL – Werknemers willen zelf hun extralegale voorwaarden kunnen kiezen, maar dat vinden de werkgevers geen goed idee.
Een studie van SDWorx becijferde dat Belgische ondernemingen gemiddeld 31extralegale voordelen aanbieden, en dat ze op dit moment kunnen kiezen uit niet minder dan 82 benefits. De meest voorkomende zijn een gsm-abonnement, een bedrijfswagen en de mogelijkheid deeltijds te werken. Ook nieuwjaarsrecepties en uitjes met het werk waarderen het personeel enorm.
Voordelen in natura maken ongeveer 20procent van het bruto salarispakket uit, wat ruwweg neerkomt op 10.000 euro per jaar. ‘Een niet onaanzienlijk bedrag’, aldus Bruno De Smet, Director Reward Consulent. ‘Uit de studie blijkt dat werknemers het liefst zelf zouden beslissen hoe ze die som invullen, al naar gelang hun noden. Zo hebben jonge werknemers die graag reizen andere wensen dan oudere collega’s die volop denken aan hun pensioen.’
Maar dat zien de bedrijven niet zitten. Slechts een derde van de 334 bevraagde ondernemingen vindt zo’n flexibel ‘cafetariamodel’ wenselijk. Een percentage dat de komende jaren niet zal stijgen volgens De Smet. Als reden haalt hij de complexe wetgeving in België aan. Die verankert alles. ‘Een paradoxale situatie’, meent hij, ‘want België is het enige land in Europa waar er zoveel verschillende soorten voordelen zijn.’
Uit de studie blijkt ook dat een derde van de ondernemingen niet weet hoeveel de totale kosten van hun benefits-pakket bedragen. ‘Veelal het kluwen aan juridische rechtsregels maakt dat moeilijk waardeerbaar’, weet De Smet. ‘Neem bijvoorbeeld bedrijfswagens. Hoe groener, hoe minder belastingen. Maar de financiële consequenties van dat recente beleid zijn nog lang niet duidelijk.’
Werknemers zijn overigens in datzelfde bedje ziek. Een derde weet namelijk niet wat de economische waarde is van hun korf. En dat vindt De Smet hoogst vreemd. ‘In tijden van loononderhandelingen is zo’n informatie cruciaal. Als je niet weet hoeveel je echt verdient, kan je niet vergelijken en sta je zwak in je schoenen.’
In zijn onderzoek onderkent SDWorx ook nieuwe tendensen. Zoals het gebruik van baaldagen, overgewaaid uit Nederland. In 13procent van de bedrijven kunnen werknemers afwezig zijn zonder formele verantwoording. En nu al blijkt duidelijk dat de e-book en de e-reader een veel gevraagd gadget zullen worden.
(Eerst in De Standaard, nu hier)

33 thoughts on “Ruim aanbod aan extralegale voordelen in Belgie”

 1. I just want to say I’m very new to blogging and site-building and absolutely liked this web-site. More than likely I’m going to bookmark your blog post . You actually come with outstanding article content. Regards for sharing with us your web site.

 2. I just want to mention I am just new to weblog and truly enjoyed you’re blog site. Likely I’m likely to bookmark your blog post . You really have terrific article content. Thanks a bunch for sharing your web site.

 3. I simply want to mention I’m beginner to blogging and site-building and certainly enjoyed your blog. Very likely I’m going to bookmark your blog . You amazingly have perfect writings. Many thanks for revealing your blog.

 4. I simply want to mention I am just newbie to blogs and actually savored your blog. Likely I’m want to bookmark your blog post . You actually come with perfect article content. Thanks for revealing your website.

 5. I just want to tell you that I am new to blogging and really savored you’re web site. Almost certainly I’m want to bookmark your blog . You really have perfect articles. Thank you for sharing your web site.

 6. I simply want to mention I’m beginner to weblog and certainly liked this web blog. More than likely I’m likely to bookmark your site . You definitely come with great articles and reviews. Thanks a bunch for sharing your blog site.

 7. I just want to mention I am just new to blogging and actually savored your blog. Almost certainly I’m likely to bookmark your site . You absolutely have really good articles. Thanks a bunch for revealing your web page.

 8. I simply want to mention I am just newbie to blogging and really enjoyed you’re blog site. Almost certainly I’m going to bookmark your blog post . You amazingly have outstanding posts. Thanks a bunch for sharing your website page.

 9. I simply want to say I am just very new to blogs and definitely loved your blog site. Almost certainly I’m want to bookmark your blog post . You absolutely have impressive articles. Bless you for revealing your webpage.

 10. I just want to say I’m newbie to blogging and site-building and truly savored this page. Probably I’m going to bookmark your site . You amazingly come with really good articles and reviews. Appreciate it for sharing with us your blog.

 11. I simply want to say I’m very new to blogging and site-building and really liked your website. Probably I’m want to bookmark your site . You actually have very good article content. Thanks for revealing your website page.

 12. I’ve recently started a web site, the information you provide on this web site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work. “Quit worrying about your health. It’ll go away.” by Robert Orben.

 13. Sterling is what his husband loves to finally call her and your ex loves the following. To collect coins may be the only interest my groom doesn’t agree to. His wife together with him decide on to remain in Philadelphia and the boy’s parents attain nearby. Procuring is what she assists make money.

 14. Hello! I want to start through saying some name – – Fawn therefore totally prefer that name. I work as a personal computer operator. His friends say you’ll find it’s not extremely for your man but all that he adores doing is simply camping yet unfortunately he am unable to make that it his industry. South Carolina will be the he’s for ages been living.

 15. Hiya very nice website!! Man .. Excellent .. Wonderful .. I’ll bookmark your blog and take the feeds additionally…I am glad to search out a lot of useful information here in the submit, we want develop more techniques in this regard, thank you for sharing.

 16. I think other web-site proprietors should take this site as an model, very clean and wonderful user friendly style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 17. Hello my family member! I want to say that this article is amazing, nice written and include approximately all significant infos. I would like to look more posts like this.

 18. This was actually discussed a while ago and I was for it initially. Over time though it became apparent that the total community was getting involved with this project. Archiving this would be best for everyone.

 19. Hello! Ok, i’ll start courtesy of – saying all of my name – Leonard can make is not the brand on the best birth instrument. Coing collecting definitely is something the boy’s wife should not really adore but he is doing. Taking care of game is strategies about how she takes its living. I currently live in Alaska and my mother and live neighborhood.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *