‘Rijke Amerikanen moeten meer belasting betalen’

In een opmerkelijke brief aan president Obama vragen veertig van de rijkste Amerikanen om een ‘miljonairsbelasting’. ‘We voelen dat toch niet.’

Meer belastingen voor de hoogste inkomens in de VS. Dat is de politieke boodschap achter patriotic millionairs for fiscal strength, een petitie die de Amerikaanse president Barack Obama oproept de superrijken in zijn land zwaarder te belasten dan nu het geval is. Opmerkelijk: het initiatief gaat uit van een 45-tal miljonairs die zelf vinden dat ze te weinig bijdragen en daar duidelijk problemen mee hebben.
Op de lijst pronken heel wat bekende namen. Naast zanger Moby ondertekenden ook voormalig basketbalspeler Doug Edwards, tweevoudig Oscarwinnaar en scenarioschrijver Paul Haggis, de ceo van Men’s Wearhouse George Zimmer en Ben Cohen, medeoprichter van ijsfabrikant Ben & Jerry’s.
De oproep komt er nadat Obama vorige week liet uitschijnen de fiscale lastenverlaging voor vermogens boven de 1miljoen dollar te willen verlengen. Deze maatregel, die normaal gezien dit jaar afloopt, maakt onderdeel uit van de fameuze ‘Bush Tax Cuts’. Dat is een pakket belastingkortingen dat in 2001 onder president George Bush werd ingevoerd met de bedoeling het begrotingsoverschot van 5biljoen dollar dat er toen was terug naar de burger te laten vloeien. Vooral de hoogste inkomens profiteerden van de regeling. Tijdens zijn verkiezingscampagne in 2008 pleitte Obama nochtans hevig tegen een verlenging. Door de tegenvallende midterm-verkiezingen voor de democraten lijkt hij nu van dat standpunt af te stappen.
Onbegrijpelijk, vindt patriotic millionair Guy Saperstein, tevens woordvoerder van het initiatief. ‘Zowel voor de fiscale gezondheid van ons land als voor het welzijn van al onze burgers, vragen we dat inkomens boven de 1.000.000 dollar zwaarder worden getaxeerd. De rijken –in dit geval zo’n 375.000 Amerikanen– moeten letterlijk hun duit in het zakje doen. Als de belastingen nu worden ingevoerd, is binnen tien jaar onze staatsschuld van 700 miljard afbetaald. Wat we vragen is dat het land zijn financiële verplichtingen op een juiste en verantwoordelijke manier invult. Het schrappen van de Bush-maatregelen, die allesbehalve permanent zijn, is een belangrijke stap in die richting.’
‘Amerika boert slecht momenteel’, stelt de gepensioneerde advocaat uit Californië. ‘En wanneer het moeilijk gaat, moeten de rijken de buikriem wat aanhalen. En dat is geen groot offer. Onze belastingschalen behoren immers tot de laagste van de geïndustrialiseerde landen’, klinkt het ook.
‘Ik roep Obama daarom op om zijn been stijf te houden wat dit dossier betreft. Tijdens zijn verkiezingscampagne heeft hij het wel duizend keer opgeworpen, maar de laatste weken krijgen we andere signalen uit het Witte Huis. De president lijkt wel te capituleren. Terwijl dit voor velen van ons toch een belangrijke kwestie is. Dat willen we hem met de petitie duidelijk maken’, verklaarde Saperstein in Amerikaanse media.
Nieuw is de oproep voor een ‘miljonairsbelasting’ niet. Zo pleit de Amerikaanse superbelegger en miljardair Warren Buffet al jaren voor hogere belastingen voor de welgestelden. De derde rijkste man van de wereld vindt het namelijk bevreemdend dat hij minder belastingen betaalt dan ‘receptionistes en kuisvrouwen die beduidend minder verdienen’. Hoewel zelf geen lid van de groep onderkent hij in een interview met televisiezender ABC het belang van de voorstellen voor de Amerikaanse economie.
‘Mensen op de hoogste financiële treden van de maatschappij –personen zoals ik– moeten meer belastingen betalen. We hebben het in alle opzichten nog nooit zo goed gehad’, zei hij. ‘Tegelijkertijd moeten de belastingen voor de lage inkomens en de middenklasse verder naar beneden.’
Ook in Europa vallen gelijkaardige geluiden te horen. Zo startte vorige maand nog een groep miljonairs in Duitsland een petitie waarin ze bondskanselier Angela Merkel willen overtuigen van zwaardere belastingen voor hogere inkomens de komende twee jaren. Met die extra middelen, zo’n 100 miljard euro, willen ze investeren in programma’s die de Duitse economie een zetje geven. ‘We worden enorm kwaad als we zien dat ons land opeens wel geld heeft als het om het redden van de banken gaat’, luidt de petitie, ‘geld dat we eerst niet hadden en evengoed konden gebruiken voor onderwijsprogramma’s of ecologische initiatieven.’
(Eerst op DS, nu op Gom.)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *