‘Fils à papa’ wint MR-verkiezingen

BRUSSEL – Met de verkiezingsoverwinning van Charles Michel worden de regeringsonderhandelingen er waarschijnlijk niet makkelijker op.
Tot een uur of acht gisterenavond zag het er ongemeen spannend uit. Beide kandidaat-voorzitters lagen in een nek-aan-nek-race. Op een bepaald moment scheelde het zelfs maar veertig stemmen in voordeel van ‘fils à papa’ Charles Michel.
De kandidaat van aftredend minister van Financiën Didier Reynders, Daniel Bacquelaine, verraste daarmee vriend en vijand. In de laatste rechte lijn moest hij echter het wiel van Michel lossen, die uiteindelijk meer dan 9.000 stemmen achter zijn naam kreeg van de 17.802 MR-leden die hun stem uitbrachten. Charles Michel haalde daarmee 55 procent van de stemmen, tegenover 45 procent voor Bacquelaine. Zijn mandaat begint op Valentijnsdag, 14 februari.
De voorzittersverkiezingen bewijzen ten overvloede dat MR een verscheurde partij is, verdeeld in twee kampen. En dat Reynders allesbehalve afgeschreven is.
De uitkomst van deze voorzittersverkiezing is ook belangrijk voor het verloop van de huidige regeringsonderhandelingen. Charles Michel was de jongste weken zeker op communautair vlak voor geen gat te vangen. Een splitsing van BHV? Pas als het Brusselse Gewest wordt uitgebreid. De N-VA? Afrijden als het moet. De partij van De Wever mag dan wel de grootste politieke fractie van Vlaanderen zijn, met haar 27 kamerzetels op 150 heeft ze ‘geen absolute meerderheid om alles te beslissen in dit land,’ klonk het.
En ook: ‘Ik pleit voor duidelijke onderhandelingen over een staatshervorming. Maar die moet gerealiseerd worden mét liberalen en zonder N-VA’, zei Michel. De komende dagen moet duidelijk worden in hoeverre de uitspraken van Michel verkiezingsretoriek waren, en hoeveel ervan gemeend was.
Zelf zeggen de Franstalige liberalen klaar te zitten om mee te onderhandelen, mocht dat gevraagd worden. Opvallend is dan ook dat Michel de jongste dagen zijn toon milderde en zijn eerdere uitspraken nuanceerde. Zeker nu de liberalen aan beide kanten van de taalgrens nadrukkelijker in beeld komen na het mislukken van de bemiddelingsopdracht van Vande Lanotte.
Blijft de vraag echter hoe de nieuwe MR-voorzitter tegenover alliantiegenoot FDF staat. Voorzitter Olivier Maingain is altijd een trouwe bondgenoot geweest van Reynders. Maar met een balorige Maingain naar de onderhandelingstafel gaan, is zonder meer een garantie op communautaire heibel.
De Brusselaar laten vallen is voor de kersverse voorzitter echter ook geen optie. Willen de Franstalige liberalen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen van 2012 in Brussel scoren, dan hebben ze immers het FDF broodnodig.
Michel mag zich dan wel de komende vier jaar voorzitter van de Franstalige liberalen noemen, makkelijk zal hij het niet hebben. De partij is, zoveel werd nu wel duidelijk, hopeloos verdeeld in een clanoorlog tussen de familie Michel en de getrouwen van Reynders. Als de jonge Michel een rol van betekenis wil spelen de komende jaren, dan weet hij wat te doen: de rangen sluiten.
De verslagen Bacquelaine is alvast bereid de strijdbijl te begraven, zo liet hij in persbericht weten. ‘Na de turbulenties die de MR de afgelopen maanden heeft gekend, en nu ook het land in een crisis verkeerd, moeten we meer dan ooit de weg van de eenheid en de loyaliteit opgaan.’
‘Er is geen ander alternatief dan eenheid.’
(U kent het intussen: daar en hier)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *