Christelijke zuil in verweer tegen N-VA

Als één boodschap domineerde tijdens Rerum Novarum dan wel: de sociale welvaart in Vlaanderen staat onder druk. En als met één beschuldigende vinger gewezen werd dan wel naar de N-VA. ‘Zonder bescherming wordt het allemaal nog erger’.

‘Komt u ook? Het wordt mooi.’ Een man van veertig met een mauve trui wenkt met pretoogjes de laatste gasten in één van de hallen van het Koloniënpaleis in Tervuren. De misviering gaat beginnen, het officieuze begin van Rerum Novarum. Later op de avond komt ACW-voorzitter Patrick Develtere spreken.

En dan, eenmaal de deuren gesloten: een overenthousiast koor dat Afrikaanse liederen zingt, twee bibberende dwarsfluitisten, een rollenspel over goed en kwaad: het bezinningsmoment past perfect in de traditie van het tweede Vaticaans concilie, dat de Katholieke Kerk probeerde te moderniseren. Het aanwezige publiek, het merendeel ouderen, kan het wel appreciëren en zingt en bidt met volle plezier mee. Toch proberen sommigen voortijdig de zaal te verlaten om al aan het buffet te kunnen beginnen.

Tijdens de viering wordt ook de Bergrede van Jezus in herinnering gebracht. In die overbekende passage volgens het Evangelie van Matteüs zegent de Messias de armen van geest, de zachtmoedigen onder de mensen, de barmhartigen. ‘Wat Jezus 2.000 jaar geleden zei, telt vandaag de dag misschien meer dan ooit’, luidde het. ‘De noden blijven hoog in eigen land. Maar niet iedereen vindt die zorg om de andere nog even belangrijk.’

‘Weerzinwekkende uitspraken’

In het Koloniënpaleis lopen ook aardig wat leden met een badge van ‘Hart boven hard’, de burgerbeweging die afgelopen maanden protesteerde tegen de besparingsplannen van de Vlaamse en de federale regering. Beweging.net steunt het initiatief vooral achter de schermen, want beide organisaties delen dezelfde bekommernissen.

En de grootste bekommernis van allemaal, die in alle speeches van alle kopstukken terugkwam, luidde: de sociale welvaart. Die staat onder druk, aldus Develtere. ‘Sommigen willen afbreken wat elders in de wereld met de grootste zorg vandaag wordt opgebouwd. Maar zonder die bescherming wordt het alleen maar erger.’ Hoewel de voorzitter geen namen noemde, doelde hij op Open VLD maar vooral op N-VA.

De grootste partij van het land kreeg nog wel meer vegen uit de pan van Develtere. Als het over armoede ging, noemde Develtere sommige uitspraken van bevoegd minister Liesbeth Homans ‘weerzinwekkend’. Ook staatssecretaris Theo Francken, die in een polemiek terechtkwam na enkele verklaringen over de bootvluchtelingen in de Middellandse Zee, kreeg slaag om de oren. ‘Ik vraag mij op den duur af of ze nog beseffen dat ze het over medemensen hebben.’

Ideologische tegenstander

Develtere, die intern steeds meer appreciatie kan genieten, voelt zich duidelijk goed in zijn vel, misschien voor het eerst sinds zijn aanstelling in 2010. De beschuldigingen van fraude die de N-VA richting zijn organisatie richtte, kon de partij nooit hard maken. De omwenteling van het ACW naar Beweging.net, een jaar geleden ingezet, verloopt misschien niet altijd even makkelijk, vooral lokaal dan, maar iedereen binnen de zuil begrijpt stilaan de noodzaak om te evolueren – anders dreigt het draagvlak verder af te kalven. En, hoe vreemd het ook klinkt, maar met een N-VA als ideologische en maatschappelijke tegenstander kan de koepelorganisatie makkelijker haar boodschap kwijt.

Of zoals een aanwezige opmerkte, geheel in het thema van de dag: ‘De organisatie werkt naarstig aan de wederopstanding. En oké, dat duurt wat. Maar zelfs Jezus had drie dagen nodig.’

Zeven magere jaren

Maar de christelijke arbeidersbeweging mag dan wel aan zelfvertrouwen winnen, helemaal stevig staat de zuil niet meer.

Het vroegere ACW verloor aardig wat geld door foute beleggingen in Dexia, wat de dagelijkse werking vermoeilijkt – veel betaalde medewerkers moeten bij gebrek aan middelen vertrekken.

Politiek moet Beweging.net opbotsten tegen ‘krachten die de mutualiteiten willen afschaffen en de macht van het middenveld wil breken’, aldus Develtere. Of zoals een kwade, oude militant het verwoordt: ‘Het ACW is voor sommige partijen aangeschoten wild, en zij willen de klus afmaken’.

De Christelijke Mutualiteit, één van de sterkste partners binnen de koepelorganisatie, kijkt dan weer met veel scepsis naar de federale maatregelen over de gezondheidszorg. Zoals de budgettaire groeivoet van anderhalve procent in plaats van vierenhalf. ‘Na de zeven vette jaren, volgen de zeven magere’, waarschuwde CM-voorzitter Marc Justaert in Tielt.

Wat Justaert ook zorgen baart: de moeilijke implementatie van de zesde staatshervorming, en specifiek de ouderenzorg die overkomt. ‘Betrokkenen zitten met de handen in het haar. Zeker in Brussel dreigt een fiasco.’

Symbooldiscussie

In Tielt sprak Justaert trouwens voor de laatste keer als CM-voorzitter op Rerum Novarum. In augustus wordt hij opgevolgd door Luc Van Gorp, momenteel de topman van het Wit-Gele Kruis. Volgens Justaert wordt diens voornaamste uitdaging ‘tegen zo laag mogelijke prijs de beste kwaliteit garanderen. Dat blijft de sterkste verdediging tegen alle criticasters’.

Dat, en zich van de steun van CD&V verzekeren, de natuurlijke partner in de Wetstraat. Vooral Develtere sprak openlijk zijn waardering uit voor de partij.

Al zouden cynici natuurlijk kunnen opmerken dat het diezelfde CD&V was die meeschreef aan het Vlaams en federaal regeerakkoord, waar de christelijke arbeidersbeweging zo hard mee worstelt.

(Dit stuk verscheen eerder in De Standaard)

32 thoughts on “Christelijke zuil in verweer tegen N-VA”

 1. I just want to say I’m very new to weblog and actually loved you’re page. Very likely I’m likely to bookmark your blog post . You really come with beneficial posts. Appreciate it for revealing your web-site.

 2. I simply want to mention I am just newbie to blogging and site-building and actually liked you’re web site. Most likely I’m going to bookmark your site . You absolutely have exceptional articles and reviews. Regards for sharing your blog site.

 3. I just want to mention I am just all new to blogs and truly loved you’re blog. Very likely I’m going to bookmark your blog . You absolutely have incredible articles. Bless you for sharing your web page.

 4. I just want to tell you that I am just newbie to blogs and truly loved you’re web site. More than likely I’m likely to bookmark your blog post . You really come with tremendous article content. Many thanks for sharing with us your web-site.

 5. I simply want to say I am all new to blogs and certainly savored your website. Very likely I’m likely to bookmark your blog . You definitely come with exceptional writings. Many thanks for revealing your blog site.

 6. I simply want to mention I am new to blogging and site-building and really loved this blog. Likely I’m want to bookmark your website . You amazingly have really good writings. Thanks a bunch for sharing with us your web site.

 7. I simply want to say I am just very new to blogs and definitely loved you’re website. Most likely I’m going to bookmark your site . You certainly have remarkable stories. With thanks for sharing your web page.

 8. I just want to mention I am all new to blogging and absolutely liked this web-site. Most likely I’m likely to bookmark your blog . You definitely come with wonderful stories. Kudos for sharing with us your website.

 9. I just want to say I am all new to blogging and site-building and certainly liked you’re web site. Very likely I’m want to bookmark your site . You definitely come with excellent stories. Many thanks for revealing your blog.

 10. I just want to say I am just all new to blogging and actually savored you’re blog. Almost certainly I’m want to bookmark your blog post . You really come with fabulous articles and reviews. Bless you for sharing your website page.

 11. I simply want to tell you that I am beginner to blogging and definitely enjoyed your blog site. Almost certainly I’m going to bookmark your website . You surely come with fantastic well written articles. Regards for sharing with us your website.

 12. I’ve been surfing online greater than 3 hours as of late, yet I by no means discovered any interesting article like yours. It’s beautiful value enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content as you probably did, the net might be much more helpful than ever before. “We are not retreating – we are advancing in another Direction.” by Douglas MacArthur.

 13. Terrific work! This is the type of information that should be shared around the web. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my site . Thanks =)

 14. naturally like your website but you need to test the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I in finding it very bothersome to inform the reality on the other hand I will certainly come again again.

 15. Woah! I’m really loving the template/theme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very difficult to get that “perfect balance” between usability and visual appearance. I must say you’ve done a amazing job with this. Also, the blog loads super fast for me on Chrome. Excellent Blog!|

 16. Hello. Allowed me utilize the publisher. His domain name is Nathaniel Lindsay although it is regarded as not his birth list. Playing crochet is one challenge she would never give up. Some time back she decided to go with to enjoy in Ma and the woman family treasures it. Interviewing is how I make a living that i’m doing excellent financially.

 17. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *