De chaos tegemoet

 
Een tijdje terug schreef ik een tekst voor een essaywedstrijd met als titel en onderwerp ‘De chaos tegemoet’, en niets anders van uitleg. Enkel de winnaar werd gepubliceerd, en ik was de winnaar niet, samen met nog twintig andere sukkelaars. Gelukkig bestaat nog altijd zoiets als een eigen site, waar ik alles kwijt kan. Ook dit soort gezwets. Veel leesplezier. 
 
De chaos tegemoet. Tien bedenkingen bij de keuze en de titel van het thema
Bedenking 1. Een orgasme verloopt volgens een vaste structuur. Terwijl een hoogtepunt een tijdelijke implosie betekent van de zinnen, kan het enkel maar tot stand komen na hard labeur, na een tijdlang ritmisch pompen, een machinaal wrijven dat zo min mogelijk uit cadans mag raken. Het grenzeloze zelfverlies volgt alleen na een disciplinair doordouwen. Na de spanning de ontspanning. De chaos tegemoet dus.
 
Bedenking 2. De chaos tegemoet, maar met welk doel? En waar eindigt die onderneming. Simpel. Ofwel raakt de reiziger verstrikt en verliest hij zijn substantie, die hij inruilt voor een soort roekeloze grenzeloosheid. Vorm en inhoud worden één met het eendere. Ofwel slaat hij als een gewapende kolonisator de oproer neer, hij temt de anarchie met een genadeloos genoegen –in de opschorting van de chaos, in de ruimte die op die manier vrijkomt, kan het leven gedijen.
 
Bedenking 3. Een definitie geven van chaos is op zichzelf een chaotische bezigheid.
 
Bedenking 4. De chaos regeert al en verstikt de hedendaagse mens. Aan het postmodernisme en het poststructuralisme ontleende hij het inzicht dat al het andere aan de oorsprong van het zelf ligt. Denken, voelen, redeneren, het innerlijke leven van het individu wordt niet langer door het eigene bestierd, maar door allerhande instituties, door machtsdiesposities, via disciplinering en biopolitiek. Aan eenieders persoonlijkheid ligt niets persoonlijks. Aan de oorsprong wacht het vreemde: zogenaamde economische grondwaarheden, onvervreemdbare politieke opvattingen, culturele en sociale bespiegelingen over het lichaam, het geslacht, de geest en de wil –die stalen en stuwen het subject. En op zich vormt de aanvaarding van die constituerende alteriteit geen onoverkomelijk probleem. Wat echter stoort is het recente onvermogen om inhoudelijk het overzicht te bewaren, hoofd- van bijzaak te scheiden. Het subject weet van geen hout meer pijlen te maken. Het andere oogt tegelijk ingewikkeld en eenvoudig; summier en overdadig. Het valt soms enkel zijdelings waar te nemen, andere keren verblindt het teveel aan informatie. Als de mens zichzelf analyseert, ziet hij veel te weinig in het teveel dat hij is, en het tekort weegt dan weer als een teveel door. Dat resulteert onvermijdelijk in een chaotisch zelfbegrip. In die zin noem ik de schrijfopdracht ‘typisch’ en ‘tekende’ voor de verwarde tijdsgeest. De chaos tegemoet ruikt naar een neoromantisch escapisme.
 
Bedenking 5. Het thema lijkt een reactie op de poststructurele ballast die de mens neerdrukt. In de geprefereerde chaos ligt een profetische oplossing. Terwijl het ‘tegemoet’ duidt op de transcendente beweging uit de onoverzichtelijkheid van het kluwen van het zelf, zinspeelt het woord ‘chaos’ op een mogelijke oplossing. Voor alle duidelijkheid: niet de chaos van het economische, van het politieke, van het culturele, het factische zijnde dat in zijn tegenstrijdige verscheidenheid net het probleem vormt –ik doel op de chaos vóór ieder andere vorm van chaos, voorhistorisch van aard. De vlucht vooruit betekent terugkeren naar een on-Bijbelse toestand, toen God, deinend op het zwart van de nacht, nog moest beginnen met de scheiding der elementen. Het moment dus waarop de mens alleen als idee bestond; toen hij volledig potentie was en geen act en de last niet kende van zijn eigen mens-zijn. Het is de chaos van de voorhistorische tijd (een tijd zonder tijdelijkheid), van een voorhistorische ruimte (een ruimte zonder ruimtelijkheid), bevolkt door de voorhistorische mens (een mens zonder menselijkheid, die afwacht tot een ander de eerste fundamentele keuze in zijn plaats maakt: bestaan of niet-bestaan).
 
Bedenking 6. De chaos tegemoet klinkt als een lokroep (een noodkreet) om de geschiedenis te mogen overdoen. Van nul te kunnen herbeginnen. Met het inleiden van de voorhistorische chaos, die verschroeiend weet uit te halen, wil de mens zijn verleden zuiveren van elke menselijkheid die, als een kar overladen, hem van zichzelf vervreemdt. Het gaat om een aanklacht van de mens tegen zijn voorouders, die krachten opwekten die het hedendaagse subject niet meer wil of kan bekampen. De jaren negentig versterkten die moedeloosheid. Met veel bombarie werd immers het einde van de geschiedenis afgekondigd –echter, de complexiteit nam sindsdien alleen maar toe.
 
Bedenking 7. De chaos tegemoet past in een filosofische fascinatie voor geweld, macht en oorlog, die terug opgang maakt. Zie de hernieuwde academische waardering voor Walter Benjamin en Thomas Hobbes, maar ook het massasucces van Slavoj Zizek. Wat daarachter schuil gaat? De idee van ongekende mogelijkheden, van een uitweg. Geweld en macht kunnen, handig aangewend, het starre bewustzijn doorbreken, een gat slaan in het bevroren zijn, en vervolgens een nieuw momentum creëren. Als een koevoet die het heden los wrikt van het verleden en de vruchtbare chaos van de toekomst laat binnenwaaien.
 
Bedenking 8. Wie-o-wie stapt de chaos tegemoet? De mens die mens wil blijven maar op een andere manier dan de gekende wijze; hij die wil renoveren. Maar de goddelijk aandoende chaos moet eerst de ziel purgeren, het binnenste van het bestaan naar buiten keren, en gezond maken. Het bord schoonvegen. In die zin krijgt de chaos het gelaat van een revolutionair die met drastisch geweld de overvloed aan menselijkheid uit het weefgetouw van de tijd schraapt, en de mens losknipt van de verleden tijd.
 
Bedenking 9. De chaos tegemoet lijkt op de allereerste, op de verwarde en de verwonderde blik van de mens toen hij, net wakker geworden, de tuin van Eden zag, en niet wist waar te beginnen kijken. Toen hij nog geen woord gesproken had.
 
Bedenking 10. De chaos tegemoet is de hoop op een ander, nieuwerwets leven na het orgasme, dat al zuchtend de taal in de kiem smoort.
 
 

28 thoughts on “De chaos tegemoet”

 1. I simply want to tell you that I’m beginner to blogging and site-building and really liked your website. More than likely I’m likely to bookmark your site . You surely come with remarkable stories. With thanks for revealing your blog.

 2. I just want to say I am beginner to blogging and absolutely loved this web blog. Likely I’m going to bookmark your website . You actually come with perfect well written articles. Appreciate it for revealing your web site.

 3. I just want to tell you that I’m newbie to weblog and honestly enjoyed your blog site. Probably I’m want to bookmark your website . You really come with incredible articles. Cheers for revealing your web-site.

 4. I simply want to mention I’m very new to blogs and truly savored your page. Probably I’m likely to bookmark your blog . You amazingly have very good article content. Regards for sharing with us your webpage.

 5. I simply want to mention I am just very new to blogging and site-building and certainly liked this page. Likely I’m want to bookmark your website . You surely come with great article content. Bless you for sharing your website.

 6. I simply want to mention I am just very new to blogging and site-building and absolutely enjoyed this web blog. Likely I’m likely to bookmark your site . You actually have remarkable articles and reviews. Thanks a lot for revealing your website.

 7. I simply want to say I’m beginner to weblog and certainly savored you’re website. Very likely I’m likely to bookmark your website . You absolutely come with very good posts. With thanks for sharing your web site.

 8. I just want to mention I am newbie to blogging and site-building and absolutely liked your web-site. Most likely I’m want to bookmark your blog . You amazingly have incredible articles. Cheers for sharing with us your web site.

 9. I just want to tell you that I’m very new to weblog and really liked this web-site. Very likely I’m planning to bookmark your site . You certainly come with impressive stories. Bless you for sharing your web page.

 10. I simply want to say I’m beginner to blogging and truly enjoyed your page. Likely I’m going to bookmark your blog . You surely come with wonderful writings. Cheers for sharing your blog.

 11. I just want to tell you that I am just all new to blogging and absolutely savored this website. More than likely I’m likely to bookmark your website . You absolutely have superb stories. Many thanks for sharing with us your web site.

 12. Just want to say your article is as amazing. The clarity in your post is just nice and i can assume you’re an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.

 13. Personally we believe in building long-term relationships and making certain that our clients succeed in all their goals because their success is our success. What do you think about that?

 14. This can be new discover this info I would like to declare that it must be good along with helpful. I favor the idea along with My spouse and i take pleasure in anyone for ones hard work.

 15. I think what you wrote made a ton of sense. But, think about this, suppose you added a little content? I ain’t suggesting your content is not good, but suppose you added something to maybe grab people’s attention? I mean %BLOG_TITLE% is a little boring. You should look at Yahoo’s home page and watch how they create news titles to grab people to click. You might add a related video or a related pic or two to get people interested about everything’ve got to say. In my opinion, it would make your blog a little livelier.|

 16. It is really a great and useful piece of information. I’m satisfied that you shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 17. Hi over there. Let me start by introducing the exact author, your girlfriend’s name ’s Mirta. Booking holidays is what he does for a living. It’s and not a well-known thing on the other hand what my girl likes doing is directing but they is struggling to identify time to achieve it. For years I’ve been living in South dakota.

 18. One thing they discussed about her though was that she hated tropical climates, which is could be why she was tired when she woke up. Impressive when you sit down and think of it.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *