Winnaar BDW-schrijfwedstrijd

Politiek journalist en dichter Maarten Goethals is de winnaar van de tweede schrijfwedstrijd van Brussel Deze Week. Zestig schrijvers deden mee aan de wedstrijd.

De prijsuitreiking vond donderdagavond plaats bij medeorganisator Passa Porta. Uit de zestig inzendingen maakte de redactie van Brussel Deze Week een voorselectie van zeventien verhalen.

De vakjury, bestaande uit auteurs An Mertens en Eric de Kuyper, kozen de winnaars uit, die een illustratie van Nena Peeters – bekend van de tekeningen in het Noordstation – boekenbonnen van de Passa Porta Boekhandel en het boekBrussels in Shorts: Bruss. 2 mee naar huis kregen.

Ook De Standaard vermeldde kort het nieuws in haar zaterdageditie
Ook De Standaard vermeldde kort het nieuws in haar zaterdageditie

Parelvisser
De derde plaats ging naar de winnares van vorig jaar, de nog steeds maar negentienjarige Sarah van der Maas uit het Nederlandse Middelburg, met een verhaal over een getraumatiseerde oorlogsheld aan het Jubelpark. Net als de Triomfboog, de Hond van Ulm en de bloembedden kan De wereld van Wardvoortaan echt deel uitmaken van het Jubelpark, als een pleidooi voor de vrede, aldus het juryrapport.

Dieter Rogiers uit Sint-Jans-Molenbeek kaapte de tweede prijs weg. Zijn verhaalDe Parelvisser gaat over een schrijver die tijdens een tijdelijk writer’s block een sigaret gaat roken op het balkon om te mijmeren over de dertig jaar die hij in Brussel woont, een stad die “frustratie zaait, maar liefde oogst.” De jury apprecieerde de onvoorwaardelijke liefde voor Brussel die in het verhaal naar boven komt.

Oegandese hoer
Na een derde plaats vorig jaar, kaapte Maarten Goethals uit Brussel-Stad metMonsieur Norbert de hoofdprijs weg. “De jury zei vorig jaar dat mijn vertelperspectief hier en daar rommelde, wat aan het geheel wat afbreuk deed. Aan die raad heb ik mij nu scrupuleus gehouden. Altijd luisteren naar slimme mensen,” aldus een zichtbaar tevreden Goethals.

De keuze voor het cliché van de haatdragende oproerwekkende politicus die na het parlement steevast een bezoek brengt aan een Oegandese hoer bij het Noordstation, wordt hier op een meesterlijke manier neergezet, luidde het in het juryrapport. De man die beest wordt en de destructie van zijn verborgen paradijs eens hij door haar ‘ontdekt’ wordt, staan symbool voor de diepe angsten van intolerante zielen. Fijn om hiervan een schets te krijgen in een authentieke, ragfijne stijl.

Moeilijke knoop
“Wat me mateloos kan ergeren zijn politici die met een bepaalde aplomb het ene cliché over Brussel na het andere uit hun mouw schudden, terwijl ze vaak enkel de weg naar het parlement kennen, en de restaurantjes rond het Vrijheidsplein,” zegt Goethals over zijn verhaal. “Het verborgen dedain voor wat ons hoofdstadje te bieden heeft, slaat vaak werkelijk nergens op. Dat eens scherp stellen, deed deugd.”

Dat zijn hoofdpersonage lid is van een Vlaams-nationalistische partij, noemt Goethals niet geheel toevallig. “Van zowel Vlaams Belang als de N-VA wordt gezegd dat ze Brussel al lang hebben laten vallen, wegens te Franstalig, een te moeilijke diversiteit en electoraal weinig lonend. Sommigen zien Brussel ook als de laatste moeilijke knoop om België gesplitst te krijgen. Voor alle duidelijkheid: ik viseer niemand persoonlijk, maar hekel een bepaald type van politicus en van mens, al heb ik zelf ook een beetje te doen met hem.”

Barokke schrijfstijl
Goethals is niet enkel politiek journalist bij De Standaard, in november maakte hij zijn debuut als dichter met Hees, dat bij Uitgeverij Vrijdag verscheen. “’In dit kortverhaal gebruik ik de politiek als scène, een dankbaar onderwerp. Maar in mijn dichtbundel probeer ik politiek zoveel als mogelijk te vermijden. Al denk ik dat de ietwat barokke, gedetailleerde schrijfstijl wel wat overeenkomsten toont.”

(Artikel komt uit Brussel Deze Week)

34 thoughts on “Winnaar BDW-schrijfwedstrijd”

 1. I simply want to say I’m all new to weblog and certainly loved you’re website. Probably I’m want to bookmark your blog post . You absolutely have exceptional stories. Regards for sharing with us your website.

 2. I just want to tell you that I am just beginner to blogs and really enjoyed you’re web site. Probably I’m planning to bookmark your blog . You definitely come with excellent articles and reviews. Appreciate it for revealing your webpage.

 3. I simply want to say I am just beginner to weblog and truly liked your web blog. Likely I’m going to bookmark your blog post . You really come with remarkable articles and reviews. Thanks for sharing with us your webpage.

 4. I simply want to tell you that I am just newbie to blogging and truly loved this website. Almost certainly I’m going to bookmark your website . You actually have exceptional posts. Thanks a lot for sharing with us your webpage.

 5. I simply want to tell you that I’m beginner to blogs and really loved you’re web site. More than likely I’m planning to bookmark your blog post . You definitely have really good well written articles. Many thanks for sharing with us your blog site.

 6. I simply want to say I am new to blogging and certainly savored your web site. Probably I’m likely to bookmark your website . You certainly come with beneficial stories. Cheers for sharing with us your webpage.

 7. I just want to mention I’m new to weblog and really liked this page. Likely I’m likely to bookmark your website . You certainly have really good article content. Thanks a bunch for sharing with us your webpage.

 8. I simply want to say I’m beginner to blogging and really enjoyed you’re web site. Most likely I’m likely to bookmark your blog . You really come with tremendous articles and reviews. Thanks a lot for revealing your web page.

 9. I just want to say I am just all new to blogging and site-building and really liked this web-site. Almost certainly I’m want to bookmark your website . You definitely come with terrific well written articles. Many thanks for revealing your web page.

 10. I just want to say I am all new to blogging and site-building and absolutely enjoyed your blog site. Probably I’m going to bookmark your website . You definitely have superb articles. Cheers for sharing with us your blog site.

 11. I simply want to say I am all new to blogging and certainly liked your web blog. Probably I’m want to bookmark your blog post . You actually come with fantastic posts. Appreciate it for sharing your webpage.

 12. Hi there very nice blog!! Guy .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also…I’m satisfied to find so many helpful information right here in the publish, we want work out extra strategies on this regard, thank you for sharing.

 13. Sanjuana could be the name somebody use time for call a and this woman believes suggesting quite optimistic. I am a archive assistant with I’m providing pretty really good financially. District of The philipines has for ages been my housing but Now i need to sell for our kids. What she likes doing ’s ballet even though she is without question struggling much more time get rid of.

 14. Hmm is anyone else having problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.

 15. Hello I approximating your wewebsite. Perform you need to visitor publish in my identifiable on some point? If hence you should know me via email otherwise possibly reply to this kindly of observe since We enrolled in notices and definately will realize if you do.

 16. Hello and thus welcome. I’m Cassi. One of her favorite hobbies is simply flower fixing and she’d never give it up. Oklahoma is even me coupled with my partner live. For years I’ve been working as a production plus planning official.

 17. Hi, Neat post. There is an issue together with your website in web explorer, would test this… IE still is the market chief and a huge component to other folks will pass over your great writing because of this problem.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *