Paus

Voor iemand die de naastenliefde predikt, deelt paus Franciscus aardig wat tikken uit. Het lijstje met zondaars en ketters wordt met de dag langer, met de wapenhandelaars als laatsten toegevoegd.
Zondag richtte hij namelijk het theologische vuur op zakenlui die winst maken met de fabricage van moordmachines en die zichzelf toch nog christen durven noemen. Franciscus vond dat naar zijn bescheiden mening ‘een beetje verontrustend’ – het woord hypocriet kwam nog net niet uit zijn mond.
Voor de paus lijkt het trouwens elke dag wel de dag van de vurige tongen. Europa noemde hij eens ‘een onvruchtbare grootmoeder die haar ziel verliest’. Zijn eigen bureaucratie, de Vaticaanse Curie, diagnosticeerde hij met ‘spirituele alzheimer’.
Zelfs goede vrienden mogen zijn Argentijnse toorn verwachten. Een nauwe en trouwe medewerker waarschuwde hij ooit, zogezegd om te lachen: ‘Als hij mijn moeder beledigt, sla ik hem in het gezicht’ – wat wil zeggen: klappen op beide wangen.
En als dreigen weinig indruk maakt, roept de paus de hulp in van hogerhand. Toen hij vorige week zijn encycliek over de opwarming van de aarde vrijgaf, gebeurde er iets merkwaardigs, dat doet vrezen voor zijn vijanden. Het document, met felle kritiek op de politiek, stond nog maar net online of twee dagen later werd Joke Schauvliege afgevoerd naar het ziekenhuis: een goddelijke rukwind op de Mont Ventoux had de minister met haar klikken en klakken van de fiets geblazen. CD&V of niet: Franciscus vraagt, de Heer draait.
(Tekst verscheen eerste als ‘Moment’ in De Standaard)

28 thoughts on “Paus”

 1. I simply want to mention I’m new to blogging and site-building and definitely savored your page. Likely I’m planning to bookmark your blog . You definitely come with great stories. Thanks a bunch for revealing your website page.

 2. I simply want to tell you that I am beginner to blogs and definitely savored your web blog. Most likely I’m planning to bookmark your site . You absolutely come with incredible well written articles. Regards for sharing with us your blog.

 3. I just want to say I’m newbie to weblog and absolutely enjoyed this website. Most likely I’m want to bookmark your blog post . You absolutely have tremendous well written articles. Kudos for sharing with us your blog.

 4. I just want to mention I’m new to blogging and seriously liked this blog site. Most likely I’m likely to bookmark your website . You amazingly come with impressive articles. Regards for sharing with us your web-site.

 5. I just want to mention I’m all new to blogging and site-building and honestly liked you’re page. Probably I’m planning to bookmark your blog post . You amazingly have remarkable well written articles. Many thanks for sharing with us your website.

 6. I simply want to tell you that I am just beginner to blogs and really loved you’re page. Likely I’m going to bookmark your site . You surely have beneficial writings. Thanks for revealing your website.

 7. I simply want to say I am very new to blogs and really loved this web blog. Most likely I’m going to bookmark your blog . You surely come with awesome stories. Thanks for sharing your web page.

 8. I just want to tell you that I am very new to weblog and seriously liked you’re web-site. More than likely I’m want to bookmark your blog . You really have very good posts. Many thanks for sharing your website.

 9. I just want to say I’m beginner to blogging and actually savored this web blog. Very likely I’m planning to bookmark your blog post . You surely come with really good posts. Bless you for sharing your web page.

 10. I simply want to say I am just newbie to blogging and site-building and seriously savored you’re blog site. Very likely I’m want to bookmark your site . You definitely come with fantastic article content. Cheers for revealing your website.

 11. I just want to tell you that I’m new to blogging and actually enjoyed this web page. Likely I’m planning to bookmark your blog . You actually have superb well written articles. Cheers for sharing your website page.

 12. I will right away seize your rss as I can not to find your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Please allow me realize so that I may just subscribe. Thanks.

 13. Our proficient team comprising of highly skilled web designers aim to deliver performance oriented services. They strive to build and develop brilliant websites that helps customers to build their brand online in the most effective and efficient way.

 14. I must thank you for the efforts you have put in penning this site. I am hoping to check out the same high-grade content by you later on as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own, personal blog now 😉

 15. I got what you mean , thankyou for posting .Woh I am delighted to find this website through google. “Since the Exodus, freedom has always spoken with a Hebrew accent.” by Heinrich Heine.

 16. Well, to put it simply there is no reason why this post shouldn’t receive a ton of attention as we’re all trying to represent our skills and contribute knowledge accordingly.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *