Halfstok

27.000 euro naar de haaien. Bijna letterlijk in het geval van Bredene. De kustgemeente doet mee aan het driejaarlijkse kunsten­festival Beaufort en betaalde naar eigen zeggen een enorme som voor ‘wat aangespoelde takken’ in de vorm van een hond, een ideetje van de Koreaan Chi Taik Ho.
Het stadsbestuur kan niet lachen met het ontwerp. Bij het eerste springtij dreigt het hout op het strand te verdwijnen in de ­gulzige golven en bovendien snapt niemand de obscure, zogezegd elitaire bete­kenis. Om het ongenoegen duidelijk kenbaar te maken, hing de vlag aan het gemeentehuis vrijdag halfstok.
Een beetje overdreven als statement? Op zijn minst: pathetisch. En de timing was volkomen misplaatst. Want ook Nederland liet vrijdag massaal de tricolore zakken. Het land herdacht de vele doden van vlucht MH17, die exact een jaar geleden ­boven Oekraïne werd neergehaald. Heel wat Nederlanders kwamen daarbij om het leven, tot soms hele families: ouders en hun kinderen, in één ruk weggevaagd.
Ook Australië deelde in de klappen. Tijdens een herdenking zei premier Tony ­Abbott tot de nabestaanden: ‘Jullie hebben de kracht van reuzen en de elegantie van engelen.’ Troostende woorden.
Woorden ook die het stadsbestuur van ­Bredene misschien eens kan lezen en her­lezen, in plaats van kleintjes en zielig te ­reageren op een kunstinstallatie. Kunst ­die net aantoont dat het leven op een strandwandeling lijkt en maar duurt tot de zee je brutaal meesleurt. En dan niets meer.
 
(Dit stukje verscheen eerder in De Standaard)

27 thoughts on “Halfstok”

 1. I just want to mention I am very new to blogs and truly enjoyed you’re web blog. Most likely I’m want to bookmark your website . You surely have excellent posts. Regards for revealing your website.

 2. I simply want to tell you that I am just new to weblog and truly savored your web blog. Very likely I’m likely to bookmark your blog . You amazingly come with awesome article content. Appreciate it for sharing your website.

 3. I simply want to mention I am new to blogging and site-building and really enjoyed you’re page. Very likely I’m planning to bookmark your blog post . You amazingly come with tremendous stories. Regards for revealing your website page.

 4. I simply want to mention I’m new to blogs and certainly loved this web blog. Likely I’m going to bookmark your site . You amazingly come with fantastic article content. Regards for sharing your blog site.

 5. I just want to say I’m all new to weblog and truly savored you’re blog site. Likely I’m planning to bookmark your site . You really come with wonderful posts. Thanks a bunch for sharing with us your web-site.

 6. I just want to tell you that I am just new to blogs and certainly liked you’re blog. Likely I’m planning to bookmark your blog . You surely come with good articles. Regards for sharing your website.

 7. I simply want to say I am just newbie to blogging and absolutely loved you’re website. Likely I’m going to bookmark your blog post . You certainly come with fabulous article content. Many thanks for sharing your blog.

 8. I just want to tell you that I am beginner to blogs and absolutely liked your web page. Most likely I’m going to bookmark your blog post . You actually come with fabulous posts. Thanks a bunch for sharing your website page.

 9. I just want to mention I’m new to blogging and absolutely savored you’re web page. Probably I’m going to bookmark your blog . You definitely come with fabulous articles. Many thanks for sharing with us your web page.

 10. I just want to tell you that I am beginner to blogging and really loved you’re website. More than likely I’m want to bookmark your blog post . You really come with really good posts. Many thanks for revealing your web site.

 11. Great post! We’re a successful software design and development company specializing in creating e-commerce Websites, iPhone, Android, and windows 8 applications, facebook applications, Internet marketing (SEO/SEM/SMO and PPC campaigns)

 12. Pleased meet up with you! I’m Merrill Satter. What his family and him really love is coin collecting and he would never give it up. For a when you are she’s previously in Nj-new jersey. Production and planning has been my day responsibility of a even while.

 13. They simply call me Alfonzo Ahart. Curing people is just how she works to make money. One of elements I really love most may kayaking and in addition I’ll develop into starting another thing along as well as. My wife and I picked to reside in New The philipines but my wife wants our family to spin.

 14. I genuinely enjoy looking at on this website , it contains great posts . “The longing to produce great inspirations didn’t produce anything but more longing.” by Sophie Kerr.

 15. This was actually discussed a quite a while ago and I suggested. Over time though it became suggested that the industry people was becoming integrated with this initiative. Closing this would be ideal for everyone.

 16. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that its truly informative. I am going to watch out for brussels. Ill appreciate if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *