Vluchteling

Bijna twee minuten en dertig seconden lang duurde de inleefreportage op het laatavondjournaal van de VRT, afgelopen zaterdag. Het langste item in de uitzending. Belangrijk nieuws dus.
Nieuws dat (wie niet beter wist) al de rest wat in de wereld gebeurde, terstond minimaliseerde en marginaliseerde. Nieuws over leven en dood, en duizendmaal sterven.
Nieuws dat het pad volgde van een man, bebaard, bezakt en opgejaagd. Een volwassen vent op de vlucht, zo bleek, ver weg van huis. Een gelukzoeker die, net als vele lotgenoten, vocht tegen de tijd die in zijn nadeel speelde.
Een avonturier, zwevend tussen overmoed en wanhoop, die zonder onderbreking, zonder rust of verpozing urenlang kilometers maalde.
Een hoopje mens dat plots in het inktzwart van de nacht dobberde. Zijn angst nam zienderogen toe, de eenzaamheid woog, de stilte stremde. Het echte gevecht, de kruisweg begon nu pas: de strijd tegen zichzelf.
Zijn voeten stonden ondertussen vol blaren, mini-kussentjes van pus en ontstoken vlees.
Diezelfde man die met kleine rode oogjes, het haar vettig van het zweet, in de camera toegaf dat de tocht ‘zwaarder en zwaarder’ werd. Maar zijn blik glinsterde ook. In de verte lag de eindstreep, wist hij: het walhalla na het wandelen. Daar waar anderen hem zouden opvangen en helpen.
Daar? Punt van absolute ellende en intense hoop. Daar? Niet Calais, niet Kos, niet Lampedusa, waar vluchtelingen stranden. Maar Bornem. Naar het schijnt ook een Dodentocht.
 
(Dit stukje verscheen eerst in De Standaard)

27 thoughts on “Vluchteling”

 1. I simply want to say I’m new to blogs and definitely enjoyed this blog. Most likely I’m likely to bookmark your blog . You really have beneficial well written articles. Regards for sharing your webpage.

 2. I just want to say I am beginner to blogging and site-building and honestly loved your blog. Almost certainly I’m planning to bookmark your blog post . You definitely come with incredible articles. Kudos for sharing your web site.

 3. I just want to say I’m newbie to blogs and seriously loved you’re web page. Probably I’m want to bookmark your blog . You actually have fabulous stories. Regards for revealing your website page.

 4. I just want to tell you that I am just new to weblog and honestly enjoyed your blog. Probably I’m want to bookmark your site . You surely come with outstanding articles. Many thanks for sharing with us your web page.

 5. I simply want to tell you that I am just newbie to blogging and certainly loved this blog site. Probably I’m likely to bookmark your site . You amazingly have superb well written articles. Bless you for revealing your webpage.

 6. I just want to tell you that I’m beginner to blogging and site-building and certainly savored you’re web-site. Likely I’m going to bookmark your site . You certainly come with really good well written articles. Kudos for sharing your web site.

 7. I just want to tell you that I am just all new to weblog and certainly enjoyed this web page. Very likely I’m want to bookmark your blog . You definitely come with wonderful stories. Thanks a bunch for revealing your web site.

 8. I just want to tell you that I am just beginner to blogging and seriously savored you’re web site. More than likely I’m planning to bookmark your website . You surely come with awesome articles and reviews. Cheers for sharing your web-site.

 9. I just want to tell you that I’m newbie to blogging and site-building and seriously savored your page. Most likely I’m planning to bookmark your blog post . You really have good posts. Thank you for sharing with us your web-site.

 10. I simply want to say I am all new to blogging and site-building and honestly enjoyed you’re web blog. Most likely I’m planning to bookmark your blog . You amazingly come with incredible writings. Thanks a bunch for sharing your web site.

 11. Sharla McGrane is what really is written on the birth certificate and your woman’s husband neglects to like the house at all. She currently life styles in Denver but she’ll have to carry one day or a different. Bookkeeping is options profession. To practice lacross must be what this family combined with I have fun with.

 12. So I was gonna say that life is all about a state of intelligence. While a proper diet and lifestyle can aid from this I think it’s the understanding. It all boils down to helping them understand that they are still an asset.

 13. Pleased in the market to meet the customer! My name happens to be Kerry Boysen though I don’t simply like being called doing this. I currently live throughout District pointing to Columbia and i have all the I be needing here. Curing people is the best ways she renders money. To travel to ballroom is an hobby person will you shouldn’t stop doing.

 14. We have a very close relationship with all our clients and we set very clear objectives toward reaching their goal and providing the top leading services only in comparison to much larger higher priced boutiques at affordable rates.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *