Nolens

Leonard Nolens won opnieuw een literair monument: de Vijfjaarlijkse Prijs voor Poëzie van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Goed voor meer dan zesduizend euro drinkgeld en een portie eeuwige roem.
In 2011, toen zijn bekroonde bundel ‘Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen’ net in de schappen lag, stond ik samen met de dichter op hetzelfde podium, ergens in een kroeg in ‘s-Hertogenbosch. Opzet van de avond? Eén bekende naam, één aanstormend talent. En zien wat dat gaf.
En wat dat gaf? Een kwade, brommende beer van een Nolens.
Mijn repertoire bevatte namelijk een gedicht over Xantippe, de echtgenote van Socrates.
De vrouw verdiende naar mijn gevoelen eerherstel, omdat de grootste filosoof aller tijden nogal minnetjes omging met zijn geliefde. Zij offerde alles op (haar naam, haar schoonheid, haar geluk) om hem restloos te dienen. En de Griekse wijsgeer? Nooit eens een woordje van dank klaar. En met de gifbeker in de hand koos hij liever voor de platonische ideeën dan voor zijn kinderen.
Bij wijze van inleiding noemde ik Socrates dan ook ‘een lul’. Waarop meteen, vanuit de achtergrond, met een jenevertje op tafel, Nolens kwalijk begon te mompelen. En even later, toen hij het verhoog betrad, kreeg ik een publieke bolwassing.
Dat een dichter altijd de Waarheid moet dienen, zei hij, hoe pijnlijk ook.
Nolens kan gelijk hebben. Hij schreef ondertussen alle grote poëziewedstrijden op zijn naam, ik nog geen enkele.
 
(Deze tekst verscheen eerder in De Standaard)

29 thoughts on “Nolens”

 1. I simply want to say I am all new to weblog and seriously enjoyed your blog. Very likely I’m planning to bookmark your site . You certainly come with awesome article content. With thanks for sharing your website page.

 2. I simply want to say I’m all new to weblog and absolutely savored your web-site. Very likely I’m planning to bookmark your blog . You definitely come with wonderful articles. With thanks for revealing your website page.

 3. I simply want to mention I am just new to blogs and honestly enjoyed your web page. Very likely I’m want to bookmark your blog post . You definitely come with exceptional articles. Thank you for revealing your blog site.

 4. I simply want to tell you that I am beginner to blogging and site-building and really loved this blog. Most likely I’m planning to bookmark your blog post . You really come with fantastic well written articles. Thanks a lot for sharing with us your website page.

 5. I just want to say I am just beginner to blogging and honestly enjoyed you’re website. Almost certainly I’m likely to bookmark your website . You actually have beneficial posts. Thank you for revealing your website page.

 6. I just want to say I am new to blogging and truly enjoyed you’re blog. More than likely I’m likely to bookmark your blog post . You absolutely have tremendous article content. Appreciate it for revealing your blog site.

 7. I simply want to tell you that I’m beginner to weblog and really loved you’re web page. Almost certainly I’m going to bookmark your website . You really come with superb well written articles. Thank you for revealing your blog.

 8. I simply want to say I’m new to blogging and honestly liked your web page. Probably I’m going to bookmark your site . You certainly have excellent article content. Bless you for sharing with us your website.

 9. I simply want to say I am beginner to weblog and really enjoyed your web-site. Likely I’m planning to bookmark your blog post . You surely have excellent stories. Kudos for sharing with us your web site.

 10. I simply want to mention I am beginner to blogs and seriously liked you’re web page. Very likely I’m want to bookmark your blog . You amazingly have fantastic well written articles. Thanks a lot for sharing with us your website.

 11. I simply want to tell you that I’m newbie to blogging and seriously savored you’re web site. Very likely I’m likely to bookmark your website . You really come with very good posts. Appreciate it for sharing your web site.

 12. The brand of the author is Jeep and your man loves that will. The favorite leisure pursuit for the pup and any kids for you to collect badges but he could be been taking over new information lately. North Carolina is the place the actual loves a good number of. My day placement is your meter readers and Let’s be offered for sale soon.

 13. Some truly wonderful info , Sword lily I observed this. “What we want is to see the child in pursuit of knowledge, and not knowledge in pursuit of the child.” by George Bernard Shaw.

 14. Suk Malloy is how much people call us at her as well as a she emphasizes it fantastic quite sound. What he loves doing is actually by collect greeting cards but struggling find time sell. West Virginia is where my back home is. Curing of us has lately my holiday weekend job towards a even while.

 15. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your site in my social networks!

 16. Hello, i’m Clarice. After being beyond my responsibility of years I became a dental professional. Watching movies is something the ex husband won’t like and she make a difference. Minnesota is typically the place I actually love a great number and Anyway i have just about everything that A need with this.

 17. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that “perfect balance” between usability and visual appearance. I must say you’ve done a superb job with this. In addition, the blog loads extremely fast for me on Safari. Exceptional Blog!|

 18. Responsive web design is basically a technique used for web design and development. Further, it is used for creating brilliant layout and images to add more flexibility to a website. This practice makes your website compatible to different browser’s window screen with the use of fluid dimensions at the time of designing your website.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *