Boekenbeurs

Links van mij: de dichteres Sylvie Marie. Rechts? De poëten Max Temmerman en Bart Van der Straeten. Op tafel: een mozaïek aan bundels, een geplastificeerd naamkaartje, een vulpen en volle glazen witte wijn.

Waar ik ben? De boekenbeurs in Antwerpen, op het signeerstandje van uitgeverij Vrijdag. Wachtend op bewonderaars, liefhebbers en minnaars van binnenrijm en amechtige alliteraties.
Vooral wachten dus op familie en vrienden, die me de vernedering willen besparen.
Want vóór mij, vóór mijn tafel? Het grote niets. Een gapende stilte. De totale afwezigheid van aanwezigheid. Mensen passeren, werpen wel een blik op mijn verwaaide kop, op de oranje kaft, maar stappen dan gewoon verder. Stoppen en even een nieuwsgierig praatje slaan? Volgend jaar misschien. Of nooit. Best mogelijk.
Want poëzie, is dat niet iets voor halfgare, verwijfde zielen? Voor semidepressieve sukkels, die dichten in plaats van naar een psycholoog te gaan? Voor mislukte schrijvers met dyslexie en de onhebbelijke neiging om zinnen in het midden af te kappen?
Dichters? Dutsen, ja.
En toch. Ik vind het gezellig, zo schaamteloos uitgestald worden. Mijn eerste keer ook.
Tot plots een lezer aanschuift. Met een boekje in zijn handen. Hij angstig, ik angstig. Het rijmpje immers indachtig: ‘De dichter signeert/hij zoekt een pen/en dan een woord/en schrijft dan de naam van de fan verkeerd’.

 
(Verscheen eerder in De Standaard)

31 thoughts on “Boekenbeurs”

 1. I simply want to say I am all new to weblog and absolutely liked your blog site. Almost certainly I’m planning to bookmark your website . You certainly come with really good writings. Cheers for revealing your web site.

 2. I simply want to say I’m new to weblog and absolutely savored this web-site. Most likely I’m want to bookmark your blog . You surely come with beneficial article content. Appreciate it for sharing with us your webpage.

 3. I simply want to tell you that I am just newbie to weblog and absolutely loved you’re web page. Likely I’m planning to bookmark your site . You actually have really good articles and reviews. With thanks for revealing your web page.

 4. I just want to mention I’m newbie to blogs and absolutely liked your web-site. Probably I’m planning to bookmark your blog . You actually come with awesome writings. With thanks for sharing your website.

 5. I just want to mention I’m all new to blogging and site-building and honestly loved your website. More than likely I’m want to bookmark your website . You definitely have amazing stories. Thanks a lot for sharing your website.

 6. I just want to say I am just very new to blogging and truly enjoyed your blog site. Likely I’m want to bookmark your blog post . You actually have exceptional well written articles. Many thanks for sharing with us your web-site.

 7. I just want to say I am just newbie to blogging and site-building and truly enjoyed you’re blog. More than likely I’m planning to bookmark your blog . You definitely have fabulous articles and reviews. Appreciate it for sharing your blog site.

 8. I just want to tell you that I’m very new to blogs and truly enjoyed you’re page. Very likely I’m want to bookmark your blog post . You definitely have superb articles. Thanks a lot for sharing with us your blog site.

 9. I simply want to tell you that I am new to blogs and truly enjoyed this web site. Most likely I’m planning to bookmark your website . You absolutely have superb articles and reviews. Regards for sharing with us your web-site.

 10. I just want to mention I am just newbie to blogging and seriously loved you’re web site. Likely I’m likely to bookmark your site . You definitely come with great stories. Thanks for sharing your website page.

 11. Only wanna remark on few general things, The website design and style is perfect, the articles is very good. “I delight in men over seventy. They always offer one the devotion of a lifetime.” by Oscar Fingall O’Flahertie Wills Wilde.

 12. Sam is simply what each of our wife chooses to phone me just I try not to like when people use my owner’s name. I am really fond of doing aerobics nonetheless can’t ensure that it is my profession really. Connecticut is where Concerning always lived. She used to seem unemployed rather now they will is a single auditing company.

 13. I have been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.|

 14. Let everyone first start with introducing us. My name is Van. One of the activities she treasures most is ordinarily to take coins yet somehow she isn’t going to have a time not long ago. Supervising is what he seriously does but very soon his woman and dad will start their own small business. California is associated with birth place and My hubby and i don’t solution on transforming it.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *