De Fragmenten: twee jaar later

Exact twee jaar geleden, dag op dag, verscheen De Fragmenten, mijn debuutroman. Wat blijkt ondertussen…
…dat ik zelf soms nog positief/negatief/onverwacht verrast word bij het herlezen van bepaalde passages.
…dat ik sommige zaken nu zou schrappen (maar zeker niet de plastische beschrijvingen van de kringspier als ‘die roze, donkere, dikke calamaris’).
…dat mijn Goodreads-score 2,37 punten bedraagt, met dank aan een paar anonieme trollen (die naar mijn vermoeden één en dezelfde persoon vormen).
…dat De Fragmenten het ooit schopte tot boek van de week bij een leesclubje.
…dat iemand zo kwaad was na het lezen dat hij of zij ‘de auteur en dit boek wil straffen omdat deze roman bestaat’. Maar is dat niet wat literatuur moet doen: mensen prikkelen?
… dat een katholieke Nederlandse krant sprak over een ‘naargeestige novelle’. (Een bespreking die mij heel gelukkig maakte. Om Godfried Bomans te citeren: ‘Hierin schuilt een compliment. Men achtte de kunst in staat bepaalde waarden waarom men wezenlijk bekommerd was te bedreigen.’)
…dat ik nog steeds wacht op een recensie in de boekenbijlage van De Standaard, mijn vorige werkgever, en de katern waarvoor ik zelf meerdere bijdragen leverde.
…dat ik De Fragmenten eerst als een ‘novelle’ wilde labelen, maar op vraag van de uitgever dan maar ‘roman’ op de kaft zette. Verkoopt beter. (Kuch, kuch.)
…dat ik onverwacht ook leuke en tedere mailtjes kreeg van lezers. Zo maande iemand me aan mijn ‘frequentie’ van publiceren wat te verhogen.
… dat ik bezig ben aan mijn tweede roman. Primeur: zijn kortverhalen deze keer.
…dat ik, bij het schrijven van die kortverhalen, niet het gevoel heb dat ik reeds een boek heb geschreven. Het blijft toch telkens van nul beginnen.
…dat de monarchie springlevend is, in tegenstelling tot in het boek. Met dank aan prinses Elisabeth van België, met dank aan het vierde seizoen van The Crown, dat volgende week on air gaat. Niet vergeten te kijken.
…dat De Fragmenten nog steeds te koop is, onder andere bij mij. (Ik zet een hoogst persoonlijk tekstje in het boek. Ideaal cadeau voor kerst of nieuwjaar.)
…dat ik vooral fijne herinneringen koester aan de voorstelling, en de aanwezigheid van familie, kennissen en vrienden. Hopelijk kan ik dat binnenkort opnieuw organiseren.
 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *