Roma

Ze moeten overal buiten. Uit Frankrijk. Weg uit Vlaanderen. En liefst zo snel mogelijk. Zigeuners: geluidloos leed.
Nergens zijn ze welkom. Nooit geweest, trouwens. Ze worden overal als schurftige zwerfkatten verjaagd –zouden we mogen, we smeten er ook stenen naar en ander rottend huisvuil. Erbarmen? Een beetje medeleven? Een glas kraantjeswater?  Een trap in hun kloten!
Repetitief racisme –alleen in blinde haat lijkt Vlaanderen een muzikale natie.
Deze zomer sloeg alles. De rondtrekkende leefgroepen hielden nog maar net ergens halt bij een weide of een brak stuk land, of de lokale burgervader stond al treiterig te zwaaien met een rechterlijk vodje papier. Hoog in de lucht. In zijn klamme handjes. Amechtig blaffend naar het gespuis op zijn territorium. Bijna nergens kwam het eerst tot een gesprek van gemeenschap tot gemeenschap. Mens tot mens. Het vooroordeel heerste tussenin.
Een welkomstwoordje? Franchise in bang burgerschap, ja.
In Frankrijk net dezelfde toestanden. De Franse president Sarkozy wil tegen het einde van deze maand in totaal 700 Roma het land uitzetten. Wie ‘vrijwillig’ vertrekt krijgt driehonderd euro zakgeld. Tot ergens onderweg.
Zigeuners, altijd al eenzaam, kruiend buiten de begane gronden van de wereldgeschiedenis. Ook zonder enige notie van plichtmatige vooruitgang. Het ontvouwende leven leidt hen niet naar een absolute orde, waarin alles betekenis en zin krijgt, ook het slechte. Ze staan buiten deze Hegeliaanse opvatting. Ze zijn zichzelf, ten eeuwigen dagen. Volkomen authentiek.
En vreemd genoeg: ze belichamen tegelijk wat we allemaal zo aanbidden dezer dagen. De grenzeloosheid, een wereld zonder afstanden, de sterke, onverwoestbare identiteit, de onafhankelijkheid, de vogelenvrijheid om te gaan en te staan waar je wil.
Misschien daarom dat we ze mijden. Ze vertellen ons wat we echt zijn: lokale praatjesmakers.
Zigeuners

3 thoughts on “Roma”

  1. Liefste Maarten, de rondtrekkende leefgroepen die eventjes in België langskwam zijn mensen zoals u en ik, maar met een huis in de buurt van Parijs, een mooie auto en een caravan. Toch vonden ze het blijkbaar onaanvaardbaar om te betalen voor elektriciteit, water, afvalverwerking en een staanplaats. In deze gevallen lijkt het mij eerder de zigeuners te zijn die een eenzame boer voor een voldongen feit zetten. Ik zou die dan ook eerder als enorm gierige toeristen zien.
    Maar je hebt natuurlijk wel gelijk dat onze samenleving moeilijk lijkt om te kunnen met zigeunergroepen zoals de Roma. Hoe ver kan/moet een liberale gemeenschap gaan om andere levenswijzen te faciliteren? Kunnen mini communitaristische groepjes echt geïntegreerd worden in ons teerbemind liberaal systeem? Want hoewel ze ongetwijfeld een boeiende cultuur hebben, steken er bepaalde gewoontes in die je op een andere dag zou beoordelen als conservatief, discriminerend en beklemmend.
    Wat natuurlijk helemaal niet kan, is dat mensen die zich legaal in Frankrijk bevinden zowaar gedeporteerd worden. Want het is natuurlijk niet minder dan deportatie.

  2. Dag Thomas.
    Je hebt volkomen gelijk. Wat je verbruikt, betaal je. En afval hoort in de vuilnisbak. Doet er niet toe wie je bent, of hoe lang je blijft. Maar wat mij wat stoorde de afgelopen maanden, waren al die burgemeesters die het gerecht inschakelden om hun gelijk te krijgen -nog voor ze ook maar één woord hadden gewisseld met de overste van de gemeenschap. Dat lijkt me ergens laf en weinig volwassen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *