Catherine Verfaillie: “Stamcelonderzoek in België niet in gevaar”

Volgens Catherine Verfaillie zal het stamcelonderzoek in België niet gehinderd worden door de rechterlijke uitspraak in Amerika die federale financiering van onderzoek met stamcellen van embryo’s verbiedt.

Stamcelonderzoekster Verfaillie (K.U.Leuven)
“De onderzoekers in Minneapolis met wie ik samenwerk, worden met privégeld gesteund”

In de Verenigde Staten besliste een federale rechter maandag dat wetenschappelijke onderzoek met stamcellen van embryo’s geen federale subsidies mag krijgen. De uitspraak treft zeker vijftig lopende onderzoeken.
Volgens professor Catherine Verfaillie, stamcelonderzoeker aan de K.U.Leuven, zullen onderzoekscentra in ons land niets merken van de rechterlijke beslissing omdat de financiële impact al met al gering is. “Het merendeel van het onderzoek in de Verenigde Staten wordt gefinancierd met privégeld”, legt ze uit. “Het federale overheidsbudget, ongeveer 130 miljoen dollar, is maar een van de vele geldbronnen.”
Geen probleem

Amerikaanse staten kunnen trouwens zelfstandig kiezen of ze onderzoek met stamcellen van embryo’s willen ondersteunen, preciseert de onderzoekster. Los van wat er federaal wordt beslist. “Toen George W. Bush tijdens zijn presidentschap het budget voor stamcelonderzoek wilde bevriezen, heeft Arnold Schwarzenegger als gouverneur van Californië beslist om toch een bedrag beschikbaar te stellen.”
En haar eigen internationaal onderzoek? Is dat nu in gevaar? “De onderzoekers in Minneapolis met wie ik samenwerk, worden met privégeld gesteund”, zegt Verfaillie. “Geen probleem dus.”
Duidelijke wetgeving
Als de situatie in de Verenigde Staten onduidelijk blijft, zal het onderzoek zich verplaatsten, voorspelt de Belgische onderzoekster. “De kans bestaat dan dat Amerikaanse wetenschappers zullen verhuizen naar Azië of Europa, waar het kapitaal zit. Op die manier zullen ze hun onderzoek veilig stellen.”
Of België dan ook een optie is? “Zeker”, zegt Verfaillie. “We hebben een duidelijke wetgeving die zegt wat kan en wat niet kan. Maar voor alle duidelijkheid: we hebben niemand op het oog.”
In beroep

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft intussen laten weten “waarschijnlijk deze week nog” in beroep te gaan tegen de beslissing van de federale rechter. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie dinsdag gezegd.
Het ministerie zal ook vragen dat de toepassing van het oordeel van de rechter opgeschort wordt tot het hof van beroep zich uitgesproken heeft. In maart 2009 hief huidig president Barack Obama de door zijn voorganger George W. Bush ingestelde beperkingen op stamcelonderzoek op.
Onderzoekers zijn van oordeel dat stamcelonderzoek veelbelovend is voor de behandeling en genezing van ziektes als diabetes, Alzheimer en Parkinson.
(Dit artikel verscheen eerder op Knack.be)

33 thoughts on “Catherine Verfaillie: “Stamcelonderzoek in België niet in gevaar””

 1. I just want to mention I’m new to blogging and site-building and actually enjoyed your web page. Likely I’m going to bookmark your site . You surely have fabulous articles and reviews. Thanks a bunch for revealing your web site.

 2. I just want to say I am newbie to blogging and site-building and certainly savored you’re blog. Most likely I’m want to bookmark your blog . You amazingly have remarkable article content. Many thanks for revealing your blog.

 3. I just want to tell you that I am very new to blogging and site-building and really savored you’re page. Most likely I’m going to bookmark your blog post . You actually have terrific article content. Kudos for revealing your webpage.

 4. I simply want to mention I am just all new to blogging and actually liked your page. Almost certainly I’m going to bookmark your site . You surely have really good article content. Thanks a bunch for sharing your blog site.

 5. I simply want to say I’m very new to blogging and absolutely liked your blog. Almost certainly I’m likely to bookmark your website . You absolutely have terrific articles and reviews. Thanks a bunch for sharing your webpage.

 6. I just want to tell you that I am just beginner to blogging and site-building and actually loved your web site. Very likely I’m planning to bookmark your blog post . You really come with amazing posts. With thanks for sharing with us your web page.

 7. I just want to say I am beginner to blogs and absolutely savored this blog site. Probably I’m planning to bookmark your site . You surely come with really good article content. Bless you for sharing your blog site.

 8. I just want to mention I am just very new to weblog and actually loved this web blog. More than likely I’m planning to bookmark your site . You actually come with good articles and reviews. Many thanks for revealing your website page.

 9. I simply want to say I am just new to weblog and honestly enjoyed your blog site. Likely I’m going to bookmark your website . You surely come with excellent writings. Thanks a bunch for sharing your website.

 10. I simply want to tell you that I’m new to weblog and truly loved this blog site. Almost certainly I’m going to bookmark your site . You actually come with good articles. With thanks for revealing your webpage.

 11. He is famous by the category of Lazaro Welke and you feels soothing when folks use complete name. Accounting is his day job now. One of his favorite pastimes is archaeology and although never stop. District of Columbia has for ages been her enjoying place.

 12. We don’t just take a back seat we help you all the way through the process of either getting your internet business off the ground or helping you expand an existing one and we do so at an affordable price.

 13. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is wonderful blog. An excellent read. I will certainly be back.

 14. You could definitely see your enthusiasm within the work you write. The arena hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe. Always follow your heart. “History is the version of past events that people have decided to agree upon.” by Napoleon.

 15. What’s up, everything is going perfectly here and ofcourse every one is sharing facts, that’s in fact fine, keep up writing.|

 16. Great post! We’re a successful software design and development company specializing in creating e-commerce Websites, iPhone, Android, and windows 8 applications, facebook applications, Internet marketing (SEO/SEM/SMO and PPC campaigns)

 17. Great argument however I am not sure that I necessarily agree with you. Things such as this have chanbged the way the web was created for. Is it as easy as changing out the direction and viewing the internet change?

 18. Thanks, I’ve just been looking for info about this topic for ages and yours is the greatest I have came upon till now. But, what in regards to the bottom line? Are you positive about the supply?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *