Eindejaarslijstje boeken De Standaard

Uit de (eindejaars)boekenbijlage van De Standaard.

Vraag 1: Welk boek van 2021 was voor u het hoogtepunt van het jaar?

Als West-Vlaming van geboorte blijf ik gevoelig voor alles wat riekt naar religie en katholicisme. Dus amuseerde ik me geweldig met ‘Baarmoederlijkheid van mens en God’, een fijnzinnig traktaat van godsdienstfilosoof Roger Burggraeve, die op elegant geschreven wijze de parabel van de ‘barmhartige Samaritaan’ actualiseert. Absoluut een aanrader voor Sammy Mahdi (CD&V). Leert de staatssecretaris voor Asiel en Migratie misschien nog iets over het christendom, waarvan de kern bestaat uit de (praktische) verantwoordelijkheid jegens de andere.

Vraag 2: Wat is de mooiste zin die u dit jaar las?

‘Mateloos genieten betekent minder genot.’ Afkomstig uit ‘Wat brengt u hier?’, het interviewboek met psycho-analyticus Paul Verhaegen, opgetekend door journalist Sarah Vankersschaever. Leest lekker weg, dat Socratisch vraaggesprek, net door het achteloos strooien met paradoxen en tegenstellingen.

Vraag 3: Welk boek ligt al jaren op uw nachtkastje?

Memoires van een revolutionair’, van Peter Kropotkin, boegbeeld van het anarchisme in de negentiende eeuw. Ondanks dat eigendom diefstal is, toch maar mooi twintig euro voor betaald op een alternatieve boekenbeurs in Gent. Wel nog geen letter van gelezen. Zo krijg ik het kapitalisme natuurlijk nooit omver geworpen.  

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *